Mainos

Tuloerojen kasvu jatkuu

Tilastokeskuksen tulonjakotilaston mukaan tuloerot kasvoivat viime vuonna jo kuudentena vuotena peräkkäin.

Tuloeroja kasvattivat tälläkin kerralla omaisuustulot. Ne lisääntyivät toissa vuoteen verrattuna noin 15 prosentilla.
Omaisuustuloja lisäsivät erityisesti osinkotulot ja veronalaiset luovutusvoitot, jotka kohdentuvat valtaosin ylimpiin tuloluokkiin.

Palkka- ja yrittäjätulot lisääntyivät reaalisesti noin 3,5 prosenttia kotitaloutta kohden. Saadut tulonsiirrot sen sijaan vähenivät reaalisesti keskimäärin vajaat kolme prosenttia. Myös verot ja veronluonteiset maksut kasvoivat noin kolme prosenttia.

Kotitalouksilla kasvua neljä prosenttia

Tuloerojen kasvusta huolimatta reaalitulot lisääntyivät viime vuonna kaikissa tuloluokissa. Kotitalouksien käytettävissä olevat tulot kasvoivat reaalisesti noin neljä prosenttia vuodesta 1999 vuoteen 2000.

Tulot kasvoivat kuitenkin suurituloisilla kotitalouksilla enemmän kuin pienituloisilla. Suurituloisimman kymmenesosan keskimääräiset reaalitulot lisääntyivät noin kuusi prosenttia, kun pienituloisimman kymmenesosan tulot kasvoivat noin 0,5 prosenttia.

Suurituloisin kymmenesosa väestöstä on kasvattanut osuuttaan kaikista käytettävissä olevista tuloista selvästi 1990-luvulla. Tämä kehitys jatkui myös vuonna 2000, jolloin suurituloisimpien tulo-osuus kasvoi 0,7 prosenttiyksikköä. Vuodesta 1990 vuoteen 2000 suurituloisimman kymmenesosan tulo-osuus on kasvanut noin viisi prosenttiyksikköä. Pienituloisimman kymmenesosan tulo-osuus on samaan aikaan supistunut 0,7 prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.