Tulkit pitävät vammaistulkkauspalvelujen Kela-kilpailutusta nuoria syrjivänä: "Pikkuhiljaa ala murenee – siitä kärsivät asiakkaat"

Tulkit pitävät vammaistulkkauspalvelujen Kela-kilpailutusta nuoria ammattilaisia syrjivänä 2:20
Katso myös uutisjuttu: Tulkit pitävät vammaistulkkauspalvelujen Kela-kilpailutusta nuoria ammattilaisia syrjivänä

Kelan vammaistulkkauspalvelujen kilpailutus kuumentaa ammattikunnassa ja aiheuttaa huolta asiakkaissa. Tulkit kokevat, että kilpailutuksen säännöstö syrjii nuoria työntekijöitä.

Tulkkien lisäksi Kela on valmis kokeilemaan sitä, että kilpailutuksen sijasta kaikki yritykset saisivat rekisteröityä kelan palveluntuottajien listalle. 

– Joku sellainen saturaatiopiste tuli täyteen. Ihmiset ovat osittain vihaisia, osittain tosi katkeria. Tällä hetkellä on tosi vaikea löytää tästä tilanteesta mitään positiivista, toteaa Viittomakielialan osuuskunta Vian toimitusjohtaja Outi Huusko

Kieliasiantuntijat kritisoivat muun muassa sitä, että Kela kilpailutti vain tulkkien osaamista, vaikka kokonaispalvelu ostetaankin yrityksiltä.

– Surkeaa tilanteessa on se, että koska Kelan kautta kulkee merkittävä osa vammaistulkkauspalveluista tässä maassa, se tarkoittaa sitä, että yritys, joka ei pääse Kelan palveluntuottajaksi joutuu tosissaan miettimään toimintamahdollisuuksiaan jatkossa. Mitä korkeammalla yritys on palveluntuottajien listalla, sitä enemmän se saa toimeksiantoja, toteaa Kieliasiantuntijoiden toiminnanjohtaja Hanna Gorschelnik.

Monelle joululahjaksi työttömyys?

Lisäksi kyse on hankintakilpailun pelisäännöistä, jotka mahdollistavat muun muassa haamutulkkien käytön – tarkoittaa sitä, että esimerkiksi alalle pyrkivä uusi toimija on voinut esittää kilpailutuksessa listaa paljon pisteitä saavista eli kokeneista työntekijöistä, joita ei vielä ole oikeasti olemassa yrityksessä.

Kelan kilpailutuksessa pärjättyään yritys voi yrittää rekrytoida tulkkeja niiltä yrityksiltä, joita Kela ei valinnut.

– Osa tuottajista yrittää pelata toiset pois ja se on johtanut sellaiseen lopputulemaan tässä kohtaa, että meillä on putoamassa aika paljon alan vanhoja toimijoita pois, Huusko kertoo.

Saiko tässä moni tulkki joululahjaksi työttömyyden?

– Siltähän se nyt näyttää.

Huusko arvioi, että pelkästään Uudellamaalla kilpailu johtaa liki sadan nykyisen tulkin karsiutumiseen Kela-palvelujen ulkopuolelle. Kelan ohella muita tilaajia alalla ei juurikaan ole.

Kuitenkin kokonaisuudessaan Kela hankkii tällä kierrokselle kymmeniä tulkkeja nykyistä enemmän – yhteensä yli kuusi ja puolisataa tulkkia.

"Kilpailutus on tulkkien kannalta todella ongelmallinen"

Tulkkeja närästää kuitenkin se, että vastavalmistuneet eivät kilpailutuksessa pärjää, koska pisteitä saa pitkästä työkokemuksesta.

– Hankinnassa ei pitäisi olla tällaisia mekanismeja, jotka ajavat yrityksiä sellaiseen tilanteeseen, että nuorempia työntekijöitä pitää hylkiä. Sehän on kuin surma. Nuoret vastavalmistuneille tulkeille olisi äärimmäisen tärkeää kielitaidon takia päästä heti töihin, sanoo Huusko. 

– Kilpailutus on tulkkien kannalta todella ongelmallinen, koska siinä pisteytettiin vain tulkkien kokemusta, eikä esimerkiksi arvioitu lainkaan palveluntuottajien eli yritysten osaamista tai toimivuutta Kelan yhteistyökumppanina. Tämä valitettavasti estää tehokkaasti uusien vastavalmistuneiden tulkkien pääsyn työmarkkinoille, arvioi Gorschelnik.

"Noidankehä"

Huusko arvioi, että nykyjärjestelmä heikentää alan näkymiä nuorten silmissä. 

– Se on harmi, että ihmiset eivät sitten uskalla hakeutua tällaiselle alalle. Se on kuin noidankehä. Pikkuhiljaa tämä ala murenee ja siitä kärsii ennen kaikkea sitten asiakkaat. Siihen tämä loppupeleissä johtaa. Haluan pysäyttää tämän kulun. 

Huusko pohtii, olisiko rekisteröintimenettely jatkossa parempi tapa kilpailutuksen sijasta. Tällöin Kela määrittäisi hinnat ja ehdot ja kaikki halukkaat tulkit ja yritykset pääsisivät tuottajalistaan.

Kelassa nykyisen kilpailutuksen koetaan sujuneen pääsääntöisesti hyvin. Kuitenkin tulkkien rekisteröintiehdotus saa sielläkin kannatusta, josta voi lukea lisää täältä.

Kilpailutuksen lopulliset tulokset on määrä julkaista tammikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat