Mainos

Tulkintavirhe voisi syöstä Pohjois-Korean sotaan – todennäköisyys aiempaa suurempi

10:14

Pohjois-Korea on kehittänyt ydin- ja ohjusohjelmaansa estääkseen sen, että sitä vastaan hyökättäisiin. Nyt, kun myös vastapuoli varustautuu, uhkana on, että jokin kokeista tulkitaan hyökkäykseksi, Pohjois-Korea tekee vastahyökkäyksen ja kriisi syttyy.

Pohjois-Korea on suorittanut kymmeniä onnistuneita ohjuskokeita viime vuosien aikana. Tilanne on muuttunut uhkaavammaksi lähinnä siksi, että vastapuoli on nostanut valmiuttaan, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Juha Kukkola.

– Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat ovat nostanut valmiuttaan. Virhearvion todennäköisyys on suurempi, Kukkola sanoo.

Virhearviolla Kukkola tarkoittaa sitä, että kun Pohjois-Korean ohjus- ja ydinkokeita seurataan tarkasti, hyökkäykseksi voidaan tulkita toimia, joita ei ole alun perin tarkoitettu sellaiseksi, ja Pohjois-Koreaan hyökättäisiin.

Tämä on Kukkolan mukaan todennäköisin tapa, jolla konflikti eskaloituisi. Pohjois-Korea on uhittelustaan huolimatta kehittänyt ydinase- ja ohjusohjelmaansa pelotteeksi ja estääkseen hyökkäyksen itseään vastaan.

– Pohjois-Korea ei saavuttaisi hyökkäyksellä mitään. Se haluaa estää, että sitä kohtaan hyökättäisiin. Mutta jos Pohjois-Koreaa vastaan hyökättäisiin, se vastaisi. Pohjois-Korea on rakentanut valtionsa sotaan ja on valmis siihen.

Koska kokeen tulkitseminen hyökkäykseksi olisi todennäköisin syy siihen, että sota syttyisi, esimerkiksi Kiina ja Venäjä ovat toivoneet malttia Etelä-Korealta, Japanilta ja Yhdysvalloilta.

Jos sota kuitenkin syttyisi, Kukkola uskoo, että kaikki haluaisivat pitää konfliktin Korean niemimaalla.

– Kaikkien suurvaltojen tahto olisi pitää kriisi siellä, jos se sellaiseksi menisi.

– Suurvallat voisi saada konfliktiin mukaan, jos Pohjois-Korea uhkaisi romahtaa. Pohjois-Korea on tarjonnut Kiinalle ja Venäjälle hyvän keinon vaikuttaa Yhdysvaltojen politiikkaan alueella eivätkä he halua menettää liittolaistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.