Tuliterissä autoissa jarruongelma: Yli 100 000 Volvoa kutsutaan takaisin – maahantuoja kertoo, mitä vian iskiessä tapahtuu

40-tonninen Volvo FH pysähtyy kuin seinään 1:10
Tässä Volvossa jarrutusteho on todellakin tallella. Katso videolta, kuinka 40-tonninen Volvo FH pysähtyy kuin seinään.

Ruotsalainen autovalmistaja Volvo kutsuu takaisin yli 100 000 uutta autoa maailmanlaajuisesti. 

Uusien Volvojen jarruja ohjaavassa järjestelmässä on vikaa, minkä seurauksena ABS-jarrujen lukkiutumisen esto voi mennä pois päältä.

Volvon Suomen-viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille, että takaisinkutsu koskee kaikkia mallivuoden 2023 automalleja. Asiakkaille, joita asia koskee, on tänään keskiviikkona lähtenyt tieto asiasta sähköpostitse. Osa autoista on vielä toimittamatta.

Volvon ongelmista kertoi ensimmäisenä ruotsalainen Carup, jonka mukaan autoista 12 000 on Ruotsissa. Suomessa takaisinkutsuttavia autoja on 1 398 kappaletta.

"Jarrupoljin vaatii enemmän poljinvoimaa"

Mikäli vika ilmenee, antaa auto varoituksen ongelmasta ajotietokoneen kautta. Volvon mukaan vika ei voi ilmetä kesken jarrutuksen, vaan siihen ehtii varautua.

– Vian ilmentyessä jarrupoljin vaatii enemmän poljinvoimaa ja elektroniset jarrutustukitoiminnot menetetään, vaikka jarrutuskyky säilyy jarrupolkimen kautta, eli hydraulinen puoli toimii, viestintäpäällikkö Mia Pelttari kertoo.

Suomessa ei ole tiedossa yhtään tapausta ilmentyneestä viasta. Maailmanlaajuisestikaan yhtään onnettomuutta tai henkilövahinkoa ei ole Volvon tiedossa.

Toimi näin

Volvon ohjeistus on, että mikäli vikailmoitus tulee, auto on syytä pysäyttää, nousta ulos ja laittaa ovet lukkoon.

– 15 minuutin sisällä järjestelmä nollautuu ja sen toiminta palautuu normaaliksi. Autoilla voi ajaa normaalisti, Pelttari toteaa.

Helppo korjaus

Pelttari kertoo MTV Uutisille, että vika korjataan langattomalla OTA-ohjelmistopäivityksellä viikolla 10, eli maaliskuun alussa.

– Päivitys on kuitenkin jo saatavilla Volvon huoltopisteissä, joten jos huoltoon on esimerkiksi muuta asiaa tai ei halua odottaa, päivitys voidaan tehdä autoon jo nyt, Pelttari sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat