Mainos

Tulitauko Tshetsheniaan

Venäläiset ja tshetsheenit ovat sopineet tulitauosta, joka tulee voimaan huomenna puolilta päivin, kertoi Venäjän televisio sissilähteisiin viitaten. Venäläisten vahvistusta tiedolle ei heti saatu.

-Tshetsheniassa käydyissä neuvotteluissa on päästy sopimukseen taistelujen lopettamisesta kaikkialla Tshetsheniassa huomenna puolilta päivin, kertoi televisio, joka oli saanut tiedon tulitauosta tshetsheenisissien edustajalta Movladi Udugovilta.

Tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov ja venäläisjoukkojen komentaja Konstantin Pulikovski neuvottelivat tänään Novye Atagin kylässä Groznyista etelään. Heidän tapaamisensa tuloksista ei tuoreeltaan annettu tietoja.

Presidentti Boris Jeltsinin erityisedustaja Aleksandr Lebed kertoi eilen, että tshetsheenit ja venäläiset pyrkivät neuvottelemaan tulitauon, joka saattaisi tulla voimaan jo tänään.

Venäläisiä syytettiin siviilien ampumisesta

Tshetshenian venäläismielisen hallinnon edustajat syyttivät Venäjän armeijaa siviilien ampumisesta. Virkailijoiden antaman lausunnon mukaan venäläiset eivät ole päästäneet tuhansia pakolaisia lähtemään pääkaupungista Groznyista.

Kranaatit iskeytyivät Groznyiin venäläisjoukkojen pyrkiessä valtaamaan kaupungin keskustaa takaisin tshetsheenisisseiltä. Itar-Tass kutsui viime yönä käytyjä taisteluja "erityisoperaatioksi", jonka tarkoituksena oli tuhota ja karkottaa Groznyissa olevat tshetsheenitaistelijat. Venäläiset kertoivat tänään, että armeija on onnistunut valtaamaan takaisin suuria alueita Groznyista.

Asukkaiden mukaan venäläisjoukkoja ei kuitenkaan näkynyt kaupungin keskustassa lukuunottamatta tarkastusasemia, missä tshetsheenit olivat piirittäneet venäläiset. Venäläiset helikopterit tulittivat kaupunkia huolimatta aiemmin annetusta lupauksesta lopettaa ilmahyökkäykset.

Uutistoimisto Interfaxin mukaan kaksikymmentä venäläissotilasta sai surmansa ja 37 loukkaantui tshetsheenisissien hyökkäyksessä tiistain vastaisena yönä Vedenon alueella eteläisessä Tshetsheniassa. Kahdentoista sotilaan kerrottiin lisäksi olevan kateissa.

Tilanne Argunissa epäselvä

Uutistoimisto kuvasi lisäksi tilannetta Tshetshenian toiseksi suurimmassa kaupungissa Gudermesissa tulenaraksi. Myös Argunin kaupungissa on kymmeniä tshetsheenitaistelijoita, eikä Interfaxin mukaan tiedetä, kenen hallussa kaupunki on.

Tshetsheenien edustajan Movladi Udugovin mukaan sissit pitävät hallussaan sekä Gudermesin että Argunin kaupunkeja, ja Groznyista heillä on hallussaan 75-80 prosenttia.

Venäläisten sotilaslähteiden mukaan 221 sotilasta on saanut surmansa ja 766 on haavoittunut viikon kestäneissä taisteluissa, kertoi uutistoimisto RIA. Tshetsheenisissit puolestaan kertoivat surmanneensa tähän mennessä 1230 venäläissotilasta.

Ruuasta ja lääkkeistä huutava pula

YK:n pakolaiskomission mukaan viime viikkojen aikana noin 8 000 tshetsheeniä on paennut Dagestanin ja Ingushetian puolelle. Tshetsheenilähteiden mukaan Groznyissa on yhä saarroksissa kymmeniätuhansia siviilejä ilman ruokaa ja lääkkeitä.

Euroopan unionin asiantuntijoiden mukaan ainakin satatuhatta tshetsheeniä tarvitsisi ruoka-apua ja puoli miljoonaa kaipaa kipeästi lääkkeitä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.