Mainos

Tulitauko helpotti pakolaisleirin ahdinkoa Pohjois-Libanonissa

Taistelut puhkesivat viime sunnuntaina, kun poliisi etsi pankkiryöstöstä epäiltyjä Fatah al-Islamin jäseniä pakolaisleiristä.

Libanonin armeija on tulittanut palestiinalaisten pakolaisten leiriä kolmatta päivää, mutta tulitauko lopetti taistelut iltapäivällä. YK:n avustussaattue pääsi viemään kaupunkiin tarvikkeita, ja haavoittuneita evakuoitiin. Siviilit alkoivat paeta Nahr al-Baridin leiristä.

Tulitaukoa esitti Fatah al-Islam -ryhmittymä, jonka painostamiseksi ulos leiristä Libanonin armeija ryhtyi moukaroimaan yli 30 000 asukkaan leiriä sunnuntaina.

Libanonin pääkaupungissa Beirutissa on räjähtänyt pommi.

- Tulitauko alkoi iltapäivällä, jotta haavoittuneet voidaan evakuoida ja leiriin saada avustustarvikkeita, sanoi Fatah al-Islamin tiedottaja. - Tämä ei ole aselepo...tämä on tulitauko, hän jatkoi.

Libanonin armeija puolestaan sanoi, ettei se ammu, jos sitä ei ammuta.

Aamusta asti pakolaisleirin ulkopuolella odottanut YK:n avustussaattue pääsi leiriin pian tulitauon alettua viemään vettä, ruokaa ja lääkkeitä.

Pakolaisleirin asukkaat olivat vedonneet taisteluiden lopettamiseksi. He kertoivat, että kaduilla lojuu kuolleita ja haavoittuneita. Avustustyöntekijät viestittivät, että vesi ja ruoka alkavat loppua.

Kuolleita on kymmeniä

Surmansa saaneiden määrä nousi tänään yli 80:n. Heidän joukossaan on yli 20 militanttia, yli 30 sotilasta ja 27 siviiliä.

Taistelut puhkesivat sunnuntaina, kun poliisi etsi pankkiryöstöstä epäiltyjä Fatah al-Islamin jäseniä pakolaisleiristä, jonne al-Qaida-verkoston innoittama ryhmä oli asettunut viime vuoden lopulla.

Osa leirin asukkaista käytti tulitaukoa hyväkseen, pakkasi autonsa ja lähti leiristä. Osa järkyttyneistä asukkaista tuli kaduille ja näki tuhon.

- Olemme nähneet monia sotia, mutta emme tämänkaltaista pommittamista. Kokonaisia alueita on tuhottu, sanoi 40-vuotias Jamal Laila puhelimessa. - Lapsilla ei ole maitoa, vettä eikä leipää. Muutaman kymmenen ihmisen takia on tehty joukkomurha, hän jatkoi itkien.

- Ehkä Fatah al-Islam on täällä. Mutta me emme tunne heitä emmekä tiedä, miksi he ovat täällä. Miksi meitä ammutaan? sanoi puolestaan Aisha Laila.

Libanonin pääministerin Fuad Sinioran hallitus on sanonut, että se haluaa hävittää Fatah al-Islamin. Hallitus pitää sitä Syyrian keinona sekaantua Libanonin asioihin, minkä sekä ryhmä että Syyria kiistävät.

Beirutin pommi-iskun tekijä yhä auki

Palestiinalaisryhmä Fatah al-Islamin osallisuus Beirutin pommi-iskuihin on yhä epäselvä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan ryhmän tiedottaja Abu Salim on kiistänyt Fatah al-Islamin olevan pommi-iskujen tekijä.

Aiemmin uutistoimistoille oli lähetetty faksi, jossa ryhmän kerrottiin räjäyttäneen pommit Beirutissa viime yönä ja eilen. Kahdessa pommi-iskussa sai surmansa yksi ihminen ja noin 20 haavoittui.

Palestiinalainen Fatah al-Islam -ryhmä käy taisteluja Libanonin armeijan kanssa maan pohjoisosassa palestiinalaispakolaisten leirin tuntumassa Nahr al-Baredissa. Veriset yhteenotot jatkuvat kolmatta päivää.

Tulitus alkoi aamuvarhaisella huolimatta tiedoista, joiden mukaan osapuolet olisivat päässeet alustavaan sopimukseen tulitauosta eilen illalla.

Beirutissa autopommi

Ainakin kymmenen ihmistä loukkaantui Libanonin pääkaupungissa Beirutissa yöllä sattuneessa räjähdyksessä.

Räjähdys tapahtui sunnimuslimien asuttamalla Verdunin alueella ostoskadulla. Pommi oli asetettu auton alle.

Räjähdys aiheutti lähinnä aineellisia vahinkoja hajottaen rakennusten ikkunoita ja autoja.

Myös eilen Beirutissa tapahtui räjähdys, jossa kuoli yksi ja loukkaantui kymmenen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.