Mainos

Tulipalossa kuoli kiekkoilijapoika, joukkuetoverit saivat kriisiapua – "Surun murtamia kaikki"

Kahden lapsen hengen vaatinut tulipalo järkytti ihmisiä Raahessa Pohjois-Pohjanmaalla tiistaina.

– Sanattomaksi ja hiljaiseksi tämä on vetänyt. Miksi-kysymyksiä on varmasti paljon ilmassa, sanoi Raahen seurakunnan kirkkoherra Tuomo Matala.

6- ja 10-vuotiaat lapset kuolivat rivitalopalossa Raahen Pattijoella maanantain ja tiistain välisenä yönä. Poliisin mukaan palavasta asunnosta pelastautuivat perheen isä ja yksi lapsi.

Matalan mukaan seurakunnan henkilökunta kävi muun muassa tapaamassa uhrien koulutovereita. Pattijoen alueen kappalainen Ville Karppelin kävi tiistai-iltana keskustelemassa tapahtuneesta jäähallilla.

– Toinen pojista pelasi jääkiekkoa. Tunnelma oli luonnollisesti hiljainen ja surullinen, kun oli joukkuetovereita paikalla, myös valmentajissa että vanhemmissa. Surun murtamia kaikki, Karppelin sanoi.

Pattijoen kirkossa järjestettiin lisäksi illalla suruhartaus kuolleiden lasten muistoksi.

Lapset harvoin tulipalon uhreja

Lapset joutuvat harvoin tulipalojen uhreiksi, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino. Esimerkiksi viime ja edellisvuotena tulipaloissa kuoli kumpanakin vain yksi alle 7-vuotias lapsi, selviää SPEK:n tilastoista.

– Onneksi meillä lapset varsin vähäisessä määrin päätyvät palokuolematilastoihin. Enemmän tyypillistä on se, että siellä alkaa olla iäkkäämpiä ihmisiä, joiden toiminta- ja havaintokyky on jollain lailla jo huonontunut ja muutenkin ehkä liikutaan vähän hitaammin, Leino sanoo.

Raahen palo syttyi poliisin mukaan puolenyön jälkeen. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle tulipalo oli levinnyt lähes koko rakennukseen.

Neljän asuinhuoneiston rivitalo tuhoutui palossa täysin. Muissa asunnoissa olleet ihmiset pääsivät palomestari Marko Taluksen mukaan pelastautumaan.

Poliisi ja paloviranomaiset selvittävät palon syttymissyytä.

Onnettomuustutkintakeskus teki alustavaa tutkintaa

Myös onnettomuustutkintakeskus teki tiistaina palon alustavaa tutkintaa. Viestintäpäällikkö Sakari Laurialan mukaan päätös varsinaisen kattavan tutkinnan aloittamisesta tehdään keskiviikkoaamuna.

Laurialan mukaan yksi syy alustavan tutkinnan aloittamiselle oli se, että uhrit olivat lapsia.

– Lapset ovat erityisen riskialttiissa ryhmässä tulipaloissa, koska heidän selviytymisensä useimmiten riippuu muista eli vanhemmista ihmisistä. Yksinkertaisesti he ovat avuttomampia vaaratilanteissa, Lauriala sanoo.

SPEK:n Leino sanoo, että pienten lasten ei edes oleteta osaavan toimia tilanteessa oikein.

– Sehän tiedetään lapsista, että monesti ensimmäinen reaktio on piiloon meno. Mutta kun ei ole mitään tietoa, tässä vaiheessa on turha lähteä pohtimaan, mitä tilanteessa on tapahtunut, Leino sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.