Katkeroitunut isä surmasi lapsensa leikkipuistossa – Yhteinen suru valtasi Porvoon: "Järkyttää, suututtaa, raivostuttaa"

Maanantaiaamuna Porvoossa tapahtunut kolmevuotiaan lapsen puukotus järkytti syvästi paikallisia ihmisiä. Kriisiapuun on otettu yhteyttä eri puolilta maata ja monet toivat tapahtumapaikalle kynttilöitä.

2:17

Tapahtumapaikalla Lyseon leikkipuistossa oli aamusta alkaen seurakunnan henkilökuntaa tarjoamassa keskusteluapua.

– Monet nuoret näkivät tämän tapahtuman, kun he olivat tulossa aamulla kouluun. Aika monet ovat käyneet tässä juttelemassa ja tuomassa kynttilöitä, leikkipuiston ulkopuolella päivällä partioinut Porvoon suomalaisen seurakunnan diakoniapappi Ulla Lumijärvi kertoo.

Papin mukaan uhrin nuori ikä ja ajankohta, juuri isänpäivän jälkeen, kasvattavat tapahtuman kauheutta entisestään. Leikkipuiston lähellä on useita kouluja, ja monet nuoret todistivat järkyttävää tapahtumaa koulumatkallaan.

– Se on ollut hirveää nuorille. Omien silmien edessä tapahtuu jotain, mistä yleensä lukee lehdistä tai näkee televisiosta.

Poliisi sai aamukahdeksalta ilmoituksen väkivallanteosta puistossa. Tapahtumat olivat alkaneet viitisen minuuttia aiemmin. Isä oli poliisin mukaan hakenut lapsen luvatta kotoa ja vienyt tämän läheiseen leikkipuistoon. Puistossa isä oli alkanut pahoinpidellä lasta.

Poliisin sai voimakeinoin keskeytettyä väkivallanteon, ja epäilty otettiin kiinni. Poliisi kertoo, että paikalla oli useita silminnäkijöitä. Tapauksen tutkintaa jatketaan kuulusteluilla heti, kun se on mahdollista.

Teon taustalla on vanhempien välinen huoltajuusriita. Oikeus oli määrännyt lapsen huoltajuuden äidille ja isä oli katkeroitunut päätöksestä.

– Paikalle mennyt partio näki tilanteen olevan vielä meneillään ja toinen partion jäsen juoksi miehen kumoon ja laittoi hänelle käsiraudat, rikoskomisario Jyri Hiltunen kertoo.

Lapsi kuoli matkalla sairaalaan. Surmatun lapsen isä odottaa huomenna alkavia kuulusteluja Porvoon poliisivankilassa.

Tapahtumapaikalla kynttilämeri

Lukuista porvoolaiset kävivät tänään tuomassa tapahtumapaikalle kynttilöitä kuolleen tytön muistolle.

– Kuulin aamulla ensin Whatsappin kautta kavereilta. Sitten rupesin lukemaan ja tuli sokki. Vaikka ei ole oma lapsi, niin silti koskettaa. Miten voi tapahtua sellaista, Rouzanna Blomqvist kertoo MTV Uutisille.

Sonja Koponen uskoo, että järkyttävän tapahtuman taustalla on jotain sellaista, mitä ei vielä tiedetä.

– Suuri suru. Ajatukset ovat äidin puolella. Lapsi on lapsi ja se koskettaa meitä kaikkia. Halusin tuoda kynttilän, Koponen kertoo,

Kosketti koko maata

Ihmiset ovat tarvinneet kriisiapua laajalla skaalalla, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Krista Lyyra Porvoon kaupungilta.

– Ensisijaisia tahoja ovat olleet uhrin omaiset ja läheiset sekä silminnäkijät. Yhteydenottoja on tullut myös puhelimitse, hän kertoo.

Lyyran mukaan tapahtuma on koskettanut koko maata ja yhteydenottoja on tullut ympäri Suomea.

– Varsinkin pienten lasten äidit on olleet yhteydessä tänne. He ovat kokeneet tilanteen hyvin järkyttävänä.

Lyyra kertoo, että useat ihmiset ovat pohtineet, miksi teko tapahtui ja olisiko sitä voitu estää jollakin tavalla.

– Se järkyttää, suututtaa, raivostuttaa. Se on nostattanut empatiaa kuolleen lapsen äitiä kohtaan, että mitä hän mahtaa tuntea.

MTV Uutiset vieraili päivällä Porvoon tragedian tapahtumapaikalla.

0:44

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja