Mainos

Levin järkyttävän mökkipalon syy yhä epäselvä, tutkijat palaavat palopaikalle huomenna: "Ei tiedetä, ehtivätkö yläkerrassa nukkuneet lapset yrittää pelastautumista"

Kittilän Levin tuhoisan mökkipalon syttymissyy ja -paikka ovat edelleen tutkinnan alla. Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) tekee lisätutkimuksia tulipalopaikalla tällä viikolla.

9:04
MTV Uutiset Live oli paikalla Pyhtään kirkossa pidetyssä suruhartaudessa viime viikolla.

– Tutkintaryhmä menee palopaikalle huomenna, ja jatkamme myös kuulemisia. Syttymissyy ja -alue ovat edelleen tutkinnan alla, Otkesin viestintäpäällikkö Sakari Lauriala kertoo.

Otkesin tutkijoilla on jo olemassa erilaisia teorioita ja vaihtoehtoja palon syttymissyystä ja -alueesta, mutta niistä ei kerrota vielä julkisuuteen.

– Yleensä onnettomuustutkinta etenee sillä tavalla, että otetaan useita eri vaihtoehtoja pöydälle, ja niitä tutkimalla pystytään poissulkemaan eri vaihtoehtoja, Lauriala selvittää.

Perjantaiyönä 12. huhtikuuta syttyneessä tulipalossa kuoli kolme kouluikäistä tyttöä. Surmansa saaneet lapset olivat majoittuneet kaksikerroksisen vuokramökin yläkertaan.

Alakerrassa nukkunut isosisko heräsi palovaroittimen ääneen ja pystyi pelastautumaan palavasta rakennuksesta. Hän ei kuitenkaan päässyt yläkertaan auttamaan sisaruksiaan.

Ei tietoa ikkunoiden rikkomisesta

Yläkerrassa nukkuneiden siskosten pelastamiseksi ei ollut mitään tehtävissä. Laurialan mukaan lapset nukkuivat huoneessa, jossa oli rakennuspiirustusten mukaan kolme ikkunaa.

– Siitä ei ole tietoa, ovatko he kyenneet rikkomaan ikkunoita ja yrittämään pelastautumista, eli ovatko he heränneet vai ovatko he kuolleet nukkuessaan.

Laurialan mukaan yleisesti tulipaloissa savu- ja palokaasut nousevat nopeasti yläkertaan.

– Kun pelastuslaitos meni paikalle, tulipalo oli jo hyvin voimakas ja se oli ilmeisesti levinnyt nopeasti. Savu- ja palokaasut ovat erittäin myrkyllisiä ja tappavia.

Palovaroittimien sijainti ja kunto selvitetään

Onnettomuustutkintakeskus ja poliisi ovat ottaneet tulipalopaikalta erilaisia näytteitä, joita nyt analysoidaan. Lisäksi tutkijat ovat keränneet palopaikalta erilaisia sähköteknisiä välineitä.

– Rakennus tutkitaan kokonaisuutena, kuten myös siellä olleet sähkölaitteet, kodinkoneiden tekniikka ja tietysti tämä rakennuksen rakenne. Myös palo- ja pelastautumisturvallisuus selvitetään, Lauriala luettelee.

Tulipalosta pelastautunut perheen vanhin sisarus heräsi palovaroittimeen, mutta  vielä ei tiedetä, oliko mökissä muita palovaroittimia.

– Tarkastelemme vielä muiden mahdollisten palovaroittimien olemassaoloa ja toimintakuntoa.

Tutkinta kestää kuukausia

Laurialan mukaan tutkinta kestänee puolesta vuodesta yhdeksään kuukauteen.

– Näin voimallisesti tuhoutuneen palopaikan tutkiminen kestää pitkään ja vaatii pitkäjänteistä ja tarkkaa tutkintaa, joten palon syyn selvittäminen kestää kuukausia.

Poliisi on jo kuullut perheen vanhinta siskoa ja vanhempaa, joka oli lasten mukana lomalla. Vanhempi ei ollut palon syttyessä mökissä, vaan muualla Levin alueella. Poliisi ei epäilee vanhempaa mistään rikoksesta.

Myös onnettomuustutkintakeskuksen tutkijat aikovat kuulla heitä.

– Meille kuuluu kaikkien eri osallisten kuulemiset. Tutkinnassa ei missään nimessä etsitä syyllisiä vaan syitä turvallisuuden parantamiseksi, Lauriala kertoo.

Otkesin tutkinnan tämänhetkisestä tilanteesta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja