Tuliko tissuteltua jouluna tai venähtivätkö Tapsan tanssit? Näillä vinkeillä pääset eroon pöhötyksestä

Onko krapulan estoon taikalääkettä vai onko ainut ratkaisu juoda vähemmän? Erikoislääkäri Kaarlo Simojoki arvioi darran välttämiseen käytettyjen pillereiden tehon 3:40
KATSO MYÖS: Onko krapulan estoon taikalääkettä? Lääkäri vastaa

Joulunajan juhlien jäljet näkyvät kasvoilla vielä seuraavana päivänä, vaikka meikit olisikin muistanut pestä pois ennen nukkumaanmenoa.

Krapula on ikävä ilmiö, joka seuraa alkoholin täytteistä iltaa, olipa ilta ollut hauska ja antoisa tai ei. Krapulasta johtuvan päänsäryn ja ahdistuksen lisäksi alkoholin käyttö näkyy usein myös ulkonäössä. Se voi näkyä pöhöttyneisyytenä, kalvakkuutena ja turvotuksena kasvoilla.

The Sun selvitti, mitä voi itse tehdä päästäkseen eroon alkoholin aiheuttamasta pöhnästä kasvoilla.

Krapulaa ei mikään voide tai maski paranna, mutta sitä voi ainakin yrittää peitellä parilla yksinkertaisella vinkillä. Todennäköistä on, että moni tekee jo paljon sellaista, mikä edesauttaa krapulaisesta ulkonäöstä eroon pääsemisessä. Ainakin, jos omaa edes jonkinlaisen säännöllisen ihonhoitorutiinin.

Väsyneet ja turvonneet silmät

Alkoholi kuivattaa kehoa. Sen takia moni kärsii krapulassa päänsärystä ja väsymyksestä. Kuivuminen näkyy myös ihossa.

– Se aiheuttaa ihon sameutta, turvotusta ja punoitusta silmien ympärillä, ihotautiasiantuntija ja esteettinen sairaanhoitaja Emma Wedgood luettelee.

Sisäisesti kehoa voi kosteuttaa virkistävällä sitruunavedellä tai proteiinipitoisella luuliemellä. Ulkoisesti herkän silmänalueen ihon turvotusta, punoitusta ja väsymystä voi hoitaa hellivillä silmänympäryslapuilla ja -naamioilla.

Lappuja ja naamioita kannattaa säilyttää jääkaapissa, jolloin ne myös rentouttavasti viilentävät iholla käytettäessä. Niiden avulla voi saada itsensä näyttämään virkeämmältä kuin todellisuudessa ehkä itsensä tuntee edellisen illan juhlamaljojen jälkeen.

– Kosteuttavat silmänaamiot, jotka sisältävät hyaluronihappoa, voivat olla hyvinkin hyödyllisiä, Wedgwood vinkkaa.

Rohtuneet huulet

Alkoholi näkyy myös huulissa.

– Alkoholi johtaa kehon kuivumiseen ja rohtuneisiin huuliin. Sen käyttö korostaa myös ryppyjä ja erityisesti suun alueella, Wedgwood kertoo.

Yleensä juhliin moni muistaa pakata pikkulaukkuunsa huulipunan tai -kiillon, mutta Wedgwood suosittelee ottamaan mukaan myös kunnolla kosteuttavan huulirasvan.

– Huulten kosteuttamisesta on ehdottomasti pidettävä huolta laadukkailla tuotteilla, hän kertoo.

Hän muistuttaa, että alkoholi vaikuttaa kollageenin tuotantoon, mikä voi myös johtaa ennenaikaiseen ikääntymiseen.

– Rypyt ja juonteet näkyvät erityisen selkeästi otsan alueella, Wedgwood kertoo.

Vastavetona hän suosittelee käyttämään ikääntymistä hidastavia anti-aging-ihonhoitotuotteita raskaan bileillan jälkeen. Mikäli oma iho sietää retinolia, kannattaa sitäkin käyttää ihonhoitorutiinissa säännöllisesti ja erityisesti otsan alueella.

Kasvojen alueen turvotusta voi myös kokeilla vähentää hieromalla ihoa herättävällä gua sha -kammalla.  

Punoitus poskilla

Monet ihmiset alkavat punoittaa juodessaan alkoholia. Helotus voi olla kiusallinen vaiva, mutta se on kehon luontainen reaktio alkoholille.

– Alkoholi laajentaa verisuonia aiheuttaen punoitusta ja helotusta. Se voi olla erityisesti havaittavissa niillä, joilla on rosacean kaltaisia ihosairauksia, Wedgwood kertoo.

Alkoholi voikin pahentaa ihosairauksien oireita.

– Se voi ajan mittaan pahentaa ihon punoitusta ja tulehdustiloja, hän muistuttaa.

Punoitusta vastaan voi yrittää taistella käyttämällä rauhoittavia herkän ihon voiteita ja tehoaineita. Tällöin retinolin kaltaiset voimakkaasti uudistavat seerumit kannattaa jättää rutiinista hetkeksi pois.

Älä unohda kaulan aluetta

Tapaninpäivän tanssien shottiralli ei pelkästään polttele kurkussa, vaan se voi aiheuttaa kaikenlaisia ikäviä seurauksia ulkonäössä. Varsinkin, jos alkoholinkäyttö on runsasta ja jatkuvaa.

– Jatkuva alkoholinkäyttö voi heikentää ihon luonnollista kykyä korjata ja uusiutua. Erityisesti kaulan iho voi alkaa roikkua ja menettää elastisuuttaan, Wedgwood huomauttaa.

Sen takia ihonhoitorutiinia ei kannata rajoittaa pelkästään kasvojen alueelle, vaan jatkaa myös kaulan iholle.

Ja lopuksi vielä tärkeä muistutus. Talvella moni pohjolan pimeydessä asuva ei tajua ajatella aurinkosuojan käyttämistä. Sitä pitäisi kuitenkin muistaa laittaa iholle suojaamaan päivittäin. 

Lähteet: The Sun ja New York Post

Lue myös:

    Uusimmat