Mainos

Miljardi verenimijää odottaa otollista hetkeä lammikoissa – "Kyllä ne tulevat, jos kosteutta piisaa"

Hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta uskoo, että hyönteisiä riittää tänäkin kesänä, vaikka kevät on ollut kolea. Mökkiläisten ei siis kannata vielä huokaista helpotuksesta.

Seuraavat kaksi-kolme viikkoa ovat kuitenkin kriittisiä hyttysten kehityksen ja määrän kannalta. 

– Seuraavat kaksi-kolme viikkoa varmaan ratkaisevat, minkä verran sieltä alkaa hyttysiä tulemaan. Näyttää kyllä siltä tämän kylmän kevään suhteen, että pikkuisen myöhemmin varmaan se lennonhuippu ajoittuu, mutta kyllä meille juhannukseksi tulee niitä ystäviä kuten muinakin vuosina.

Mikäli seuraavien viikkojen aikana saataisiin lämpöä ja kosteutta, olisi se hyttysille hyväksi. Kylmä sää ei myöskään hidastaisi hyttysien kehitystä, mutta kosteudella on olennainen merkitys.

– Kyllä ne varmasti tulevat, jos vain sitä kosteutta piisaa, Leinonen arvioi.

– Kaikista pahin hyttysille olisi se, että on erittäin tuulista lämpimän kelin aikaan, jolloin lammikot kuivuisivat. Se vähentäisi hyttysten määrää. Sitä minä en tietenkään toivo, koska hyönteissyöjälinnut tykkää syödä tätä hyönteismassaa tosi paljon.

Etelässä hyttysiä on jo havaittu

Leinonen tietää, että Etelä-Suomessa ensimmäiset hyttyset ovat jo lentäneet. Pohjois-Suomen ja Lapin tulevaa hyttystilannetta on kuitenkin vielä vaikea arvioida, koska kaikki lumet eivät ole vielä sulaneet pohjoisimmassa Suomessa.

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että mitä etelämmäs mennään, niin sitä kosteutta on piisannut ja sieltä voi tulla hyttysiä hyvinkin, mutta paikalliset vaihtelut voivat olla todella suuria.

Hyttysiä kehittyy kesän aikana miljardeja

Suoalueet ovat tärkeimpiä paikkoja, mihin hyttyset munivat. Hyttysen munat hautuvat kuitenkin kaikissa seisovan veden lammikoissa, kuten teidenvarsien ojissa ja pihalla olevissa vanhoissa autonrenkaissa, joissa vesi seisoo, Leinonen kertoo.

– Me ollaan tehty karkea laskenta, että Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suoalueilla kehittyy keskimäärin kesän aikana 21 tuhatta miljardia hyttystä.

Päälennon aikaan, joka ajoittuu Leinosen mukaan yleensä juhannuksen jommalle kummalle puolelle, näistä hyttysistä noin kolmasosa lentää. Täten esimerkiksi Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lentää jopa 7000 miljardia hyttystä yhtä aikaa.

– Onhan niitä liikkeellä aika reippaasti, mutta niitä tarvitaan myös lintujen ruoaksi, koska ne painavat vain muutaman milligramman kappale ja linnut tarvitsevat todella paljon biomassaa.

Hyönteistutkijalla on kuitenkin vahva luotto tulevan kesän hyttysmääriin.

– Kyllä hyttysistä nautitaan ihan samanlailla kuin muinakin vuosina, ja näin minä toivon, Leinonen summaa.

Otsikkoa päivitetty 12:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.