Tulevaisuuden menestyksen avaimet lasten käsissä

Tänä vuonna vietetään lapsen oikeuksien juhlavuotta teemalla lapsen oikeus osallistua ja vaikuttaa. Valtaosa suomalaisista antaisi lapsille ja nuorille nykyistä enemmän sananvaltaa kunnissa, kouluissa ja kodeissa.

Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman Taloustutkimuksella teettämän tutkimuksen mukaan yli 90 prosenttia suomalaisista uskoo aikuisten voivan tehdä parempia päätöksiä, jos he ottavat lasten mielipiteet huomioon. Valtaosa vastaajista on sitä mieltä, että lasten ja nuorten mielipidettä kysytään liian harvoin heitä koskevissa asioissa.

Lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä

Suomalaisista vain puolet tuntee 20 vuotta täyttävän YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen. Huonoiten sopimuksen tuntevat miehet ja 15–24-vuotiaat: vain 44 prosenttia on kuullut sopimuksesta. Sopimus korostaa lasten ja nuorten vaikutusmahdollisuuksia.

– Haasteena on saada alle 18-vuotiaiden lasten oikeudet koko yhteiskunnan asiaksi – nyt oikeudet mielletään lähinnä vain naisvaltaisen sosiaali- ja kasvatusalan huoleksi, sanoo politiikkaohjelman johtaja Georg Henrik Wrede.

Lasten osallistaminen, osallistuminen ja kuuleminen ovat itseisarvoja, jotka kuuluvat hyvään lapsuuteen ja lapsilähtöiseen yhteiskuntaan. Wreden mukaan erityisesti talouden taantumassa on tarpeen varmistaa yhteiskunnan voimavarat kauaskatseisesti.

– Suomen tulevaisuuden menestyksen tekijät löytyvät lapsista ja nuorista, jotka ovat saaneet oppia ottamaan osaa. Meillä ei ole edes talouden näkökulmasta varaa alaikäisten syrjäytymisvaaran lisääntymiseen, hän sanoo.

Taloustutkimuksen toteuttamaan kyselytutkimukseen osallistui yli tuhat suomalaista ympäri maan. Vastaajat olivat iältään 15–79-vuotiaita. Tutkimus toteutettiin elokuussa 2009 ja sen tulokset ovat nähtävissä osoitteessa www.lapsenoikeudet.fi

YK:n Lapsen oikeuksien yleissopimus on yksi maailman laajimmin tunnustetuista ihmisoikeussopimuksista. Sopimus koskee kaikkia alle 18-vuotiaita lapsia. Jokaisella lapsella on oikeus tietää sopimuksesta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat