Tuleeko sinulle "nälkäkiukku", jos et saa ruokaa? Tästä se johtuu

Jos nälkäkiukku on sinulle tuttu seuralainen, saat syyttää tunnetietoisuuttasi.

Estä nälkä, nappaa niksi videolta: Näin teet perinteisen perunamuusin oikein!

Koetko koskaan "nälkäkiukkua"? Jos pinnasi lyhenee ennen lounastaukoa, et ole outo – kiukun syy on tunnemaailmassa, kertoo USA Today

Tutkijoiden mukaan ihmisen tunnetietoisuus vaikuttaa siihen, onko hän nälkäisenä kiukkuinen vai ei.

Nälkäisimmät osanottajat antoivat negatiivisimpia arvioita

Tutkijat testasivat 400 ihmistä kahdella nettitestillä. Osanottajille näytettiin kuvia, joiden tarkoitus oli tuottaa positiivinen, neutraali tai negatiivinen tunne; tämän jälkeen osanottajat katselivat kuvaa kiinalaisesta kirjainmerkistä. He myös arvioivat nälän tunnettaan.

Tulosten mukaan nälkäisimmät osanottajat arvioivat kirjainmerkin muita useammin negatiiviseksi, mutta vain silloin, jos olivat nähneet negatiivisia tunteita herättävän kuvan ennen kirjainmerkkiä.

"Vaikuttaa siltä, että epämiellyttävissä tilanteissa on jotakin erityistä"

Englannin kielessä nälkäkiukulle on oma termi, hangry. Se on yhdistelmä sanoista hunger, nälkä, ja angry, vihainen!

– Ajatus on, että negatiivinen kuva tarjosi ihmisille kontekstin, jossa he saattoivat tulkita nälän tunteensa niin, että kirjaimerkit olivat epämiellyttäviä, tutkimusta tehnyt Jennifer MacCormack kuvaa.

– Vaikuttaa siltä, että epämiellyttävissä tilanteissa on jotakin erityistä, joka saa ihmisen hyödyntämään nälän tunnettaan enemmän kuin miellyttävässä tai neutraalissa tilanteessa.

Nälkäisillä osanottajilla enemmän epämiellyttäviä tuntemuksia

Toisessa kokeessa 200 koehenkilöä teki kirjoitustehtävän; osa heistä paastosi ennen koetta, osa söi ennen sitä. Tehtävän aikana tutkijat lisäsivät osanottajien stressitasoa esimerkiksi jumittamalla heidän tietokoneensa ennen kuin koe oli ohi.

Tulosten mukaan nälkäiset osanottajat raportoivat kokeneensa enemmän epämiellyttäviä tuntemuksia kuin juuri syöneet.

– Kehomme näyttelee suurta roolia ja muokkaa hetkestä hetkeen ulottuvia kokemuksiamme, tulkintojamme ja käytöstämme – olimme sitten nälkäisiä tai täynnä, väsyneitä tai levänneitä, tai sairaita tai terveitä, MacCormack kuvaa.

Tulokset julkaistiin Emotion-lehdessä.

Lähde: Usatoday.com

Lue myös:

    Uusimmat