Tukkeutuneista valtimoista löytyi mikromuoveja – "Tämä on iso juttu"

Tiedätkö, mitä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat? 0:31
KATSO MYÖS: Saako jäätelökiposta syödä? Tätä eri symbolit muovirasioissa tai -astioissa tarkoittavat.

Verisuonistoon kertyneet mikromuovit huolestuttavat.

Tukkeutuneista valtimoista on löytynyt mikromuoveja. New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus havaitsi valtimoihin kertyneissä plakeissa muovia, kertoo Science Alert.

Italialaistutkijoiden selvitystä on pidetty uraauurtavana.

– Tutkimuksemme on tähän mennessä ensimmäinen, joka liittää muovisaasteen ihmisten sairauksiin, tutkimusta tehnyt Raffaele Marfella kuvasi CNN:n mukaan.

Näkyviä, rosoreunaisia hiukkasia

Tutkimuksessa seurattiin 257 osanottajaa, joiden yhteisistä päänvaltimoista poistettiin plakkeja. Seurantaa tehtiin vuosien 2019 ja 2020 välillä. 

Polyeteeniä, toisinaan myös polyvinyylikloridia, löytyi 150 potilaan suonista, kertoo Futurism-sivusto. Tutkijoiden mukaan elektronimikroskooppitutkimus paljasti "näkyviä, rosoreunaisia, vieraita hiukkasia".

Tutkimuksessa mukana olleita henkilöitä seurattiin 34 kuukauden ajan. Jos mikromuoveja löytyi henkilön suonistosta, hän sai lähes kaksi kertaa todennäköisemmin sydänkohtauksen, infarktin tai jopa menehtyi.

"Tämä on iso juttu"

Tutkimus oli havainnoiva eikä se siis todista syy-seuraussuhdetta. Aihetta tulisikin tutkia lisää. Marfellan mukaan tutkimuksen tulos tulisi muun muassa todentaa isommalla ihmisjoukolla. 

– Tämä on tavatonta. Tämä on iso juttu. Tämä on parempi todiste muovin "syyllisyydestä" kuin mikään, mitä olemme nähneet, USA Todaylle kuvasi kardiologi Eric Topol, joka ei ollut tekemässä tutkimusta.

Katso myös: Jopa neljännes keräysastioiden muovista on väärää tavaraa, ja se aiheuttaa ongelmia 

Jopa neljännes keräysastioiden muovista on väärää tavaraa, ja se aiheuttaa ongelmia –"Nämähän on tarkoitettu vain pakkausjätteelle" 2:07
Muovinkierrätyksessä on hankaluuksia, kerrottiin jo 2022.

 

Lue myös:

    Uusimmat