Mainos

Tukholman Moderna museet palaa evakosta

Taidemuseo Moderna museet aukeaa tänään uudelleen pitkän remontin jälkeen Tukholman Skeppsholmenilla. Museo on ollut yli kaksi vuotta home-evakossa.

- Olemme tehneet tämän monta kertaa. Toivottavasti nyt on viimeinen kerta, tuskaili Moderna museetin johtaja Lars Nittve museon avaamista, kun uusittuja tiloja esiteltiin lehdistölle aiemmin tällä viikolla.

Nykyinen museorakennus otettiin käyttöön vuonna 1998. Se suljettiin kuitenkin jo vuoden 2002 alussa sel jälkeen, kun ilmennyt, että home oli tuhonnut osia rakennuksesta ja sairastuttanut henkilökuntaa.

Homeettoman Moderna museetin ja samassa rakennuksessa olevan arkkitehtuurimuseon vihkivät tänään käyttöön Ruotsin pääministeri Göran Persson ja kulttuuriministeri Marita Ulvskog. Talo pidetään avajaispäivänä auki tavallista myöhempään, ohjelmassa on kokoelmien esittelyjä ja elokuvaesityksiä.

Tavoitteena lähestyttävyys

Samalla kun homeet on poistettu, museolle on tehty suuri muodonmuutos. Pääovesta sisään astuessaan huomaa ensin, ettei museossa ole lippukassaa. Sitä ei tarvita, koska pääsymaksua ei enää peritä kuin parissa erikoisnäyttelyssä vuoden mittaan.

Lippukassojen tilalla aulassa on espressobaari ja siihen kuuluva pitkä pöytä. Maksuttomuuden ansiosta sinne tai museon isompaan ravintolaan voi tulla istuskelemaan, vaikkei haluaisi kuin vilkaista taidetta. Ravintolan suurista ikkunoista on hyvä näköala meren yli Djurgårdeniin.

Helppo lähestyttävyys kokemattomallekin museokävijälle on ollut museon remontissa yksi johtoajatuksista. Kävijän on esimerkiksi tarkoitus saada heti aulassa käsitys siitä, mitä museossa on meneillään. Opasteiden ilmettä onkin uusittu aiempaa selkeämmäksi.

Uusi tunnelma

Museon tunnelma on muutettu väreillä, tilaratkaisuilla ja valaistuksella kokonaan. Näyttelytilat ovat valkoisia, kun ne ennen olivat sävyltään vaalean punertavia. Rakennuksessa on paljon luonnonvaloa ja pimeän aikanakin kattoikkunoista heijastetaan runsaasti hajavaloa.

Sisustuksen tummat sävyt tuovat vastakohtaa tilojen vaaleudelle. Tiloista on myös saatu aiempaa avaramman tuntuiset. Seiniä on poistettu esimerkiksi aulan museokaupasta.

Museonjohtaja Nittve lupaa, että henkilökuntakin tuo osansa museon lähestyttävyyteen ja tunnelmaan.

- Se, miten me kohtaamme yleisön, on valtavan keskeistä, hän sanoo.

Jopa vartiointiyhtiön työntekijöiden asut palvelevat Nittven mukaan yleisön kohtaamista. Ne ovat Moderna museetissa vähemmän silmiinpistävät kuin muualla.

Näyttelyt vaihtuvat tiuhaan

Nittve lupailee pitää museossa kahta tai kolmea vaihtuvaa näyttelyä samanaikaisesti. Yksi niistä vaihtuu joka kuukauden ensimmäinen päivä. Sitä ei kuitenkaan välttämättä pidetä aina museorakennuksessa.

Nittve toteaa, että taidekäsitys on laajentunut vuosien varrella. Siksi esimerkiksi valokuvalle annetaan aiempaa enemmän tilaa museossa ja myös video on kiinteä osa tarjontaa. Rakennuksen alakertaan onkin rakennettu Studio-niminen tila, jossa voi katsella museon videokokoelmia.

Moderna museetin kokoelma on pieni verrattuna esimerkiksi New Yorkin modernin taiteen museoon. Se on kuitenkin laadukas, kehuu museon ulkomaisen taiteen intendentti Iris Müller-Westermann.

- Meillä on fantastinen Picasso ja fantastinen Matisse, Müller-Westermann ylpeilee.

Moderna museetin kokoelmassa on teoksia 1900-luvun alusta lähtien, kun esimerkiksi Kiasman kokoelma alkaa 1960-luvulta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.