Mainos

Tukholmaan ankarat nopeusrajoitukset

Tukholmasta on tulossa maailman hitain pääkaupunki. Kaupunginvaltuusto on kiivaan keskustelun jälkeen päättänyt panna kaaharit kuriin ja määrätä voimaan 30 kilometrin yleisrajoituksen kaupungin kaduille. Vain joillakin pääväylillä nopeusrajoitus on jatkossakin 50 kilometriä tunnissa.

Uudet rajoitukset otetaan koeluonteisesti käyttöön parissa kaupunginosassa ensi vuonna.

Päätös syntyi sosiaalidemokraattien, vasemmiston ja ympäristöpuolueen voimin. Poliisi ja oppositio vastustivat sitä. Oppositio jopa syytti sosiaalidemokraatteja autoilijoiden vainoamisesta.

Uusien rajoitusten toivotaan vähentävän onnettomuuksien ja pakokaasujen määrää. Poliisi sanoo kuitenkin, ettei sillä ole mahdollisuuksia valvoa tehokkaasti rajoitusten noudattamista. Eräät ympäristöasiantuntijat arvioivat puolestaan, että autot itse asiassa tupruttavat ilmaan enemmän pakokaasuja, kun vauhti laskee 50:stä 30 kilometriin tunnissa.

Jotta autoilijat saataisiin hidastamaan vauhtiaan, Tukholman kaduilla joudutaan tekemään laajoja ja kalliita muutostöitä. Autojen vauhtia aiotaan rajoittaa erilaisin hidastein.

Oppositio tiukentaisi mieluummin valvontaa

Opposition mielestä olisi parempi valvoa nykyisten 50 kilometrin tuntirajoitusten noudattamista kuin määrätä voimaan uusia rajoituksia. Autoilijoiden ei uskota juurikaan piittaavan uusista rajoituksista, sillä on yleisesti tiedossa, ettei poliisilla ole voimavaroja valvontaan. Päätös murentaa näin liikennesääntöjen kunnioitusta, sanoo oppositio.

Tukholmassa tehdään paraikaa muutostöitä, joiden myötä monet kadut muuttuvat pyöräteiksi.

Ruotsin tielaitos on ilmoittanut tavoitteekseen "nollavision": sen mukaan liikenne ei saisi vaatia ainuttakaan kuolonuhria. Tähän voidaan tielaitoksen mukaan päästä mm. laskemalla nopeuksia. Jos kokeilu vähentää liikennekuolemia Tukholmassa, uudet rajoitukset saattavat levitä myös muihin Ruotsin kaupunkeihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.