Onko sinulla käytössä laiton aurinkopaneeli? Tukes varoittaa: Voi aiheuttaa tulipaloja ja sähköiskuja

Lämpö palaa pohjoiseen Suomeen ensi viikolla – katso tuore sääennuste 3:56
Katso myös: Lämpö palaa pohjoiseen Suomeen ensi viikolla – tuore sääennuste.

Tavalliseen pistorasiaan kytkettävien aurinkopaneelien käyttö on laitonta ja mahdollisesti vaarallista, varoittaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. 

Laitteista voi aiheutua tulipalon ja sähköiskun vaara niin asukkaalle kuin myös kiinteistössä tai jakeluverkossa sähkötöitä tekevälle henkilölle tai pelastuslaitoksen työntekijälle.

Pistotulppaliitännän käyttö aurinkosähköjärjestelmissä on suomalaisen asennusstandardin turvallisuusvaatimusten ja sähköturvallisuuslain vastaista. Pistorasian kautta aurinkosähköä syöttäviä laitteita mainostetaan kuitenkin Tukesin mukaan helposti käyttöön otettavina.

– Älä osta tällaista laitetta, koska sitä ei saa käyttää Suomessa, ohjeistaa ylitarkastaja Sakari Hatakka Tukesin tiedotteessa.

Jos kiinteistön sähköverkkoon haluaa liittää aurinkosähköjärjestelmän, on Tukesin mukaan otettava yhteyttä alueen jakeluverkkoyhtiöön.

Aurinkosähköjärjestelmä pitää pystyä erottamaan yleisestä jakeluverkosta. Aurinkosähköjärjestelmän erotuslaitteen on myös oltava jakeluverkon haltijan käytettävissä, ja järjestelmästä tulee ilmoittaa varoitusmerkillä. Varoitusmerkillä varmistetaan kiinteistön sähköverkkoa huoltavien ja pelastustyöntekijöiden turvallisuus.

Vaikka pistorasiaan kytkettäviä aurinkopaneeleita on myytävänä Suomessa ja ulkomaisissa verkkokaupoissa, kehottaa Tukes olemaan ostamatta niitä. Tukes ei ole tutkinut pistorasiaan kytkettävien aurinkopaneelien vaatimustenmukaisuutta, sillä niitä ei saa käyttää Suomessa.

Viranomaiset eivät tarkasta tai hyväksy sähkölaitteita, ennen kuin ne tulevat markkinoille, Tukes kertoo. Tuotteille asetettujen vaatimusten täyttyminen on valmistajien ja maahantuojien vastuulla.

Aurinkosähköjärjestelmän asentaa ammattilainen

Aurinkopaneelien tuottamaa sähköä ei siis saa syöttää käyttöön suoraan pistorasian kautta.

Tukesin mukaan kiinteistöjen sähköverkot on mitoitettu ja rakennettu niin, että sähkö syötetään yleisestä sähkönjakeluverkosta jakokeskukselta sähköpiireille, ryhmäjohdoille ja edelleen muun muassa pistorasioille ylivirtasuojien tai sulakkeiden suojaamana. Jos piiriä syötetään suojalaitteen ohi esimerkiksi pistorasiasta, ei turvallisuuden kannalta olennainen ylivirtasuojaus toimi suunnitellusti, ja johto ja piiri saattavat ylikuormittua.

Muuten kuin pistorasian kautta käytettävän aurinkosähköjärjestelmän voi hankkia käyttöönsä niin, että sähköalan ammattilainen tekee asennuksen, joka täyttää kaikki järjestelmää koskevat vaatimukset.

Lue myös:

    Uusimmat