Tukes: Suosittu vauvanpeti voi olla hengenvaarallinen – älä käytä näitä tuotteita

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes havaitsi oleellisia puutteita kahdessa eri unipesätuotteessa, eikä niitä tule käyttää tukehtumis- ja kuristumisvaaran vuoksi. 

Tukes tiedottaa havainneensa merkittäviä ja vaaraa aiheuttavia puutteita kahdessa eri vauvojen unipesässä. Toinen unipesä on ollut myynnissä Hobby Hallin verkkokaupassa. Hobby Hall on poistanut tuotteen myynnistä ja kuluttajien saatavilta.

Tukesin mukaan tuotteelle tehdyissä  testeissä havaittiin puutteita. Reunapehmusteessa olevasta vetoketjusta puuttui esimerkiksi lukitusmekanismi ja reunan sisällä olevaan irtonaiseen täytteeseen tai vanuun pääsee suoraan käsiksi, jos vetoketju aukaistaan, tai se aukeaa. Vanu voi lapsen hengitysteihin joutuessaan aiheuttaa infektion tai jopa tukehtumisvaaraa. Tuotteen mukana tulleet ohjeet olivat vain Puolan kielellä.

Toinen riskiunipesä on sen sijaan ollut myynnissä Ebay-nettikaupassa, johon Tukesilla ei ole toimivaltaa. Näin ollen tuotteen vaaroista voidaan tiedottaa, mutta sille ei voida määrätä toimenpiteitä normaalin markkinavalvontaprosessin mukaisesti.

Tukesin testeissä havaittiin tuotteessa olevan esimerkiksi hyvin pitkät kiristysnyörit. Pitkät narut voivat aiheuttaa kuristumisvaaraa. Tuotteen mukana ei myöskään toimitettu mitään ohjeistusta sen käytöstä.

Huomioi unipesän riskit: Näin käytät unipesää turvallisesti vauvalla

Tukesin mukaan unipesää tulisi käyttää vauvoilla vain silloin, kun itse on hereillä ja pystyy valvomaan vauvaa. 

Tukes muistuttaa: Käytä unipesää vain silloin, kun olet itse hereillä ja pystyt valvomaan vauvaa

Unipesissä on monia vaaranpaikkoja, jotka voivat aiheuttaa vauvalle tukehtumis- ja kuristumisvaaran. Vauva voi kääntää kasvonsa reunan paksua pehmustetta vasten tai kietoutua pitkiin kiristys- tai koristenyöreihin.

Pesissä voi myös olla pieniä koristeita tai nappeja, jotka voivat irrotessa joutua vauvan suuhun.

Ylipäätään vauvan turvallisessa sängyssä ei tulisi olla mitään ylimääräistä, oli sänkynä sitten perinteinen pinnasänky, perhepeti tai vaikka riippukehto. Tukes muistuttaa, että vauvan nukkumapaikalle ei tule laittaa mitään vauvaa kääntymään estäviä tavaroita. Niistä voi aiheutua tukehtumisvaara.

Lue myös:

    Uusimmat