Mainos

Tuhka lamauttaa Euroopan lentoliikennettä

Islannin tulivuorenpurkauksesta levinnyt tuhka on johtanut laajaan kaaokseen lentoliikenteessä, kun viranomaiset ovat turvatoimena rajoittaneet lentoliikennettä useissa maissa. Myös Euroopan ja Yhdysvaltain välisiä lentovuoroja on peruttu.

Ruotsin ilmatila suljetaan kokonaan kello 23 Suomen aikaa, kertovat maan lentoviranomaiset. Tulivuoren tuhkan aiheuttaman lentokiellon kestosta ei ole tietoa. Lentoliikenne oli jo aiemmin keskeytetty Ruotsin pohjoisosissa.

Britannia on sulkenut ilmatilansa kello 14 ja 20 väliseksi ajaksi (Suomen aikaa). Kaikki Lontoon lentokentät on suljettu ja British Airways -yhtiö peruuttaa kaikki kotimaan vuorot. Myös Skotlannin ilmatila on suljettu, ja Pohjois-Irlannissa Belfastin kenttä on kiinni.

Norjassa lentokielto on laajentunut koskemaan koko maata, minkä takia yli 120 000 matkustajan lento on peruuntunut.

Tanskassa Kööpenhaminan Kastrupin-kenttä suljetaan illansuussa kaikelta liikenteeltä. Myös Belgiassa, Hollannissa ja Saksassa suunnitellaan kenttien sulkemista.

Pohjois-Ranskan kentät on myös suljettu.

Syynä poikkeustoimiin on se, että tuhka voi vaurioittaa lentokoneiden moottoreita. Lisäksi tuhka haittaa näkyvyyttä. Lentorajoitukset saattavat laajeta myös Tanskaan ja Länsi-Venäjälle sitä mukaa, kun tuhka leviää ilmavirtojen mukaan.

Tulivuori Islannin Eyjafjalla-jäätiköllä purkautui varhain eilen aamulla ja syöksi savua ja tuhkaa kilometrien korkeuteen. Sadat islantilaiset ovat joutuneet jättämään kotinsa purkauksen vuoksi.

Vip-vieraat jumissa lentokentillä

Tanskan kuningattaren 70-vuotisjuhlien vieraiden määrä saattaa vähentyä Islannin tulivuorenpurkauksen takia.

Norjan kuninkaallisten pääsy kuningatar Margaretan juhliin on epävarmaa tuhkan aiheuttamien lentokieltojen takia. Kruununprinssi Haakon on jäänyt jumiin Lontooseen Norjan-lennon peruunnuttua. Kuningatar Sonja ei puolestaan pääse Norjasta Kööpenhaminaan.

Juhlinta on määrä aloittaa jo tänään.

Norjan pääministeri Jens Stoltenberg ei pääse palaamaan kotimaahansa Yhdysvalloista, missä hän osallistui ydinturvallisuushuippukokoukseen. Hänen esikuntansa etsii kuumeisesti vaihtoehtoista paluureittiä pääministerille, jonka matka tyssäsi Euroopan-lentojen viivästymiseen tulivuoren tuhkan aiheuttaman riskin takia.

(MTV3 - STT - NTB - TT - AFP - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.