Tuhansia suomalaisia uhkaa lomautus tai potkut: Yt-uutisia tulee kuin sieniä sateella – tässä suurimmat pommit!

3:13
MTV Uutiset Live kokosi viimeisimmät Yt-uutiset yhteen – näissä yrityksissä tapahtuivat suurimmat "pommit"

Parin viime viikon aikana talousuutiset ovat olleet synkkää luettavaa. Moni isompi yritys on ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut. Juttuun on listattuna niistä suurimmat. 

TALLINK, 2500 työntekijää

Viimeisimpänä eilen kuultin Tallink-konsernin mittavista lomautuksista Suomessa. Koko- tai osa-aikaisina toistaiseksi jatkuvat lomautukset koskevat lähes kaikkia Tallink Siljan noin 1 200 työntekijää Suomessa. 

Virossa ja Latviassa neuvotellaan puolestaan irtisanomisista. Kaikkiaan leikkaukset ja lomautukset koskevat yhteensä jopa 2 500 Tallink-konsernin työntekijää eri maissa.

NOTRH EUROPEAN INVEST, 2000 työntekijää

Lapin matkailun suuryhtiö North European Invest ilmoitti elokuun lopulla aloittavansa 2 000 henkeä koskevat yt-neuvottelut kaikissa omistamissaan matkailuyhtiöissä. Yhtiöistä tunnetuimpia ovat Lapland Hotels ja Lapland Safaris.

Konsernin liikevaihdosta noin 75 prosenttia pohjautuu kansainvälisiin asiakkaisiin, joita ei koronan vuoksi ole Suomessa juurikaan nähty. 

– Todella surullinen uutinen, mutta ei yllätä, sillä matkustukseen liittyvät rajoitukset ovat olleet niin dramaattisia. Kun kärkiyritys kertoo näin mittavista toimenpiteistä, avaa se oven uusille synkille uutisille, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kommentoi MTV Uutisille.

Koronakriisi koettelee ihmisten maksukykyä – Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila kertoi MTV Uutiset Livessä, miten oman velkaantumisen voi estää.

7:05

UPM, 840 työntekijää

Noin viikko sitten metsäyhtiö UPM kertoi suunnittelevansa Jämsän Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä. Tämä tarkoittaisi 450 työpaikan menettämistä. 

Tehtaan sulkeminen on osa yhtiön tehostamisjärjestelyjä, joiden tavoitteena on 75 miljoonan euron vuotuiset säästöt.

UPM kertoo myös aloittavansa Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla yt-neuvottelut, jotka koskevat tehtaiden tukitoimintoja. Lisäksi Valkeakosken Tervasaaren tehtaalla suunnitellaan uudelleenjärjestelyjä kilpailukyvyn parantamiseksi. Muutoksilla pyritään lisäämään joustavuutta ja tehokkuutta kunnossapidossa tuotannossa ja hallinnossa, yhtiö sanoo. 

Toteutuessaan kaikki vähennykset koskisivat yhteensä noin 840 henkilöä.

FINNAIR, 2800 työntekijää

Finnair kertoi aloittavansa yt-neuvottelut suunnitelmanaan vähentää noin 1000 työpaikkaa. Tarkoituksena on tehdä myös muita rakenteellisia muutoksia sekä jatkaa tuhansien finnairilaisten lomautuksia.

Yt-neuvottelujen piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Finnairilla on Suomessa yhteensä noin 6 200 työntekijää, joista lähes jokainen on ollut lomautettuna jossain vaiheessa kevättä tai kesää.

VIKING LINE, 570 työntekijää

Lisäksi laivayhtiö Viking Line kertoi vajaa pari viikkoa sitten aloittavansa 570 henkeä koskevat yt-neuvottelut syyskuun alussa. 

Neuvotteluiden arvellaan johtavan enintään 200 henkilön osa-aikaistamiseen, lomauttamiseen tai irtisanomiseen.

Neuvottelut koskevat maahenkilöstöä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Ahvenanmaalla.

Juttua muokattu 4.9. kello 08.30. Lisätty tieto Valkeakosken Tervasaaren tehtaasta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja