UPM-johtaja: Jämsässä tehtiin kaikki mahdollinen tehtaan pitämiseksi elossa – "Erityisen murheelliseksi tämän tekee se, että Kaipola on sijaiskärsijä"

3:13
Lopettamisuutinen iski kovaa Jämsän paperitehtaan työntekijöihin: "Työthän tässä loppuvat vain, elämä jatkuu vielä"

Metsäyhtiö UPM suunnittelee Jämsän Kaipolan paperitehtaan pysyvää sulkemista tämän vuoden loppuun mennessä. Tieto mittavista yt-neuvotteluista kerrottiin julkisuuteen tänään. 

Kaipolan tehtaan sulkeminen tarkoittaa noin 450 henkilön vähentämistä.

– Täällä tehdään hyvänlaatuista paperia ja henkilöstö on osaavaa, mutta lähinnä ulkoiset kustannusseikat tekevät tästä tehtaasta kustannuskilpailukyvyttömimmän tehtaan, sanoo UPM:n sanomalehti- ja vähittäiskauppapaperitoimintojen johtaja Anu Ahola.

Ahola vihjaa henkilöstökustannusten olevan korkeita.

– Vaikka tehostamistoimenpiteitä on tehty ja henkilöstöä ei ole liikaa, niin yksittäisen henkilön ansiotaso ei ole kilpailukykyinen pääkilpailijamaihin verrattuna. Sekin on seikka joka painaa ulkoisten tekijöiden listalla.

– Lisäksi kuitupuun ja keräyskuidun hinta on jatkuvasti ollut nousussa, Ahola toteaa.

– Tämä on todella murheellinen uutinen. Eikä pelkästään kaipolalaisille, mutta erityisen murheelliseksi tämän tekee se, että Kaipola on sijaiskärsijä. Kaikkien sisäisten toimenpiteiden jälkeen ulkoiset seikat ratkaisevat sen, että joudumme Kaipolasta luopumaan.

Yt-neuvotteluihin kuluu vähintään kuusi viikkoa

Tehtaan työntekijät tulevat saamaan pian viestin työnantajaltaan.

– Tänään lähtee yt-kutsu henkilöstölle. Neuvottelut viedään läpi minimissään kuudessa viikossa. Suunnitelmissa on sulkea tehdas viimeistään vuoden lopulla.

Media pommitti kysymyksillään Aholaa tiedotustilaisuuden jälkeen ja penäsi muun muassa työntekijöiden kohtaloa tehtaan sulkemisen jälkeen.

– Normaalin yt-prosessin lisäksi puhutaan toki muutosturvasta. Meillä on tyypillisesti ollut työstä työhön -ohjelmia, Ahola toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja