Tuhansia sampia polskii jo altaissa - Suomesta kaviaarimaiden kärkeä

Suomesta on tulossa Euroopan merkittävimpiä kaviaarin tuottajia. Itä-Suomessa vireillä on useita isoja kaviaarihankkeita.

Pisimmälle on päästy Varkaudessa, jossa sampialtaita lämmitetään Stora Enson tehtaiden hukkalämmöllä. Varkauteen on syntynyt useamman yrityksen keskittymä, jossa erikoistutaan kaviaarin tuotantoon ja toisaalta sammen lihan jalostukseen ruuaksi.

Kaviaarin tuottaminen ei ole kuitenkaan mitään hätäisen hommaa. Kaloja pitää kasvattaa vuosikausia.

– Viimeinen kypsytysvaihe kestää 3-4 kuukautta. Kaviaarin laatua ja kehitystä seurataan jatkuvasti ultraäänellä, kertoo tuotantopäällikkö Pekka Hannelin Carelian Caviar Oy:stä.

Suomalaisen kaviaarin kilohinta on 2000-3000 euroa. Parhaimmista yksilöistä kaviaaria saadaan 2-3 kiloa.

Takana on noin 10 miljoonan euron investoinnit. Kaviaarin tuotanto nousee 10 tonniin.

Varkauden tuotannosta jopa 90 prosenttia menee jatkossa vientiin.

Lue myös:

    Uusimmat