Tuhansia pakolaisia on saapunut Kanariansaarille viime päivien aikana – suomalaistutkija listaa syitä, jotka ovat muuttaneet korona-ajan pakolaisuutta epätoivoisemmaksi

Tänä vuonna Espanjalle kuuluville Kanariansaarille on saapunut lähes 17 000 pakolaista. Määrä on kymmenkertainen viime vuoteen verrattuna. Pelkästään viime päivien aikana pakolaisia on saapunut tuhansia.

Tiukentunut valvonta Välimerellä on saanut pakolaiset yrittämään vaarallista Atlantin ylitystä Kanariansaarille. Eilen yli 700 pakolaista pelastettiin mereltä.

Erikoistutkija Anitta Kynsilehto Tampereen yliopiston rauhan- ja konfliktintutkimuksenkeskuksesta Taprista kertoo MTV Uutiset Livessä, että pakolaisten tilanne on muuttunut epätoivoisemmaksi koronakriisin aikana. 

– Lähialueet, joinne pakolaiset ensimmäisenä pakenevat, ovat olleet yhtä lailla koronarajoitusten piirissä, kuin me täällä Euroopassa. 

Tilanne rannikkovaltioissa huono

Edellisen kerran vuonna 2006 Kanariansaarille saapui suuri määrä ihmisiä vuoden aikana, noin 30 000. 

Välimeren valvonta on tiukempaa kuin Atlantin rannikolla, mikä saa monet yrittämään vaarallista matkaa. Tilanne kertoo muustakin. 

– Erityisesti tämä kertoo siitä, mitkä ovat olosuhteet rantavaltioissa eteläpuolella, Kynsilehto selittää. 

Libyan tilanne on kaoottinen. Marokon pohjoisraja suhteessa Eurooppaan on hyvin tarkasti vartioitu. 

Kaikki tämä aiheuttaa sen, että pakolaiset ovat uskaltautuneet lähtemään kohti Eurooppaa hyvin vaarallista merireittiä pitkin. Matka Marokosta Kanariansaarille on lyhimmillään vain noin 100 kilometriä, mutta veneitä tulee myös kauempaa etelästä.

Välimerta on välillä kuvailtu suureksi hautausmaaksi.

Marokon ja Kanarian välillä vallitsevat kuitenkin Atlantin valtameriolosuhteet, jotka ovat vielä vaarallisempia kuin Välimerellä. 

Katso koko haastattelu videolta jutun alusta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja