Mainos

Tuhannet osoittivat mieltään Botnian sellutehdasta vastaan

Mielenosoitusmarssin päätteeksi protestoijien julkilausumassa tuomittiin sellutehtaiden rakentaminen ja vaadittiin, etteivät Suomen ja Espanjan hallitukset rahoittaisi Botnian ja Encen tehdashankkeita.

Kymmenettuhannet ihmiset osoittivat eilen mieltään Metsä-Botnian ja espanjalaisen Encen sellutehdashankkeita vastaan argentiinalaisessa Gualeguyachun kaupungissa. Järjestäjät arvioivat jopa 80 000 ihmisen osallistuneen mielenosoitusmarssiin, joka järjestettiin sellutehtaiden vastustamisen yksivuotispäivän kunniaksi.

Gualeguyachun kaupungin asukkaat ja ympäristöaktivistit marssivat sillalle, joka johtaa Uruguayn puolella sijaitsevaan Fray Bentosin kaupunkiin. Mielenosoittajat vastustavat Fray Bentosiin rakenteilla olevia Botnian ja Encen sellutehtaita, koska he uskovat niiden saastuttavan kaupunkien läpi virtaavan Uruguay-rajajoen ja alueen ilman.

Useita tunteja kestäneen marssin päätteeksi luetussa julkilausumassa tuomittiin sellutehtaiden rakentaminen ja vaadittiin, etteivät Suomen ja Espanjan hallitukset tai kansainväliset rahoituslaitokset rahoittaisi Botnian ja Encen tehdashankkeita.

Botnian ja Encen sellutehtaiden vastainen liikehdintä alkoi vuosi sitten Gualeguachussa mielenosoitusmarssilla, johon osallistui arviolta 40 000 ihmistä.

Ympäristöaktivistien pystyttämät tiesulut ovat siitä lähtien vaikeuttaneet pahoin Argentiinan ja Uruguayn välistä liikennettä, ja sellukiista on tulehduttanut Argentiinan ja Uruguyan välisiä suhteita.

Kirchnerin poliittinen esiintyminen

Argentiinan presidentti Nestor Kirchner aikoo järjestää perjantaina Gualeguyachussa mittavan poliittisen kokouksen, johon hallituksen lisäksi osallistuisi satoja maakuntatason poliittisia johtajia. Argentiinan on määrä esittää torstaina Haagin kansainväliselle tuomioistuimelle sellutehdaskiistaa koskeva valituksensa.

Naapurikaupungin Fray Bentosin viranomaiset luonnehtivat Kircherin suunnittelemaa kokousta provokaatioksi. Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Kircher vierailee Gualeguyachussa sellukiistan alkamisen jälkeen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.