Tuhannet marjanpoimijat jonottavat viisumeita Suomeen

Marjanpoimijoille maksetaan poimituista marjoista - matkat, yöpymiset ja ruokailut he kustantavat itse.

Tuhannet marjanpoimijat Itä-Euroopan ja Aasian maista jonottavat parhaillaan viisumeita Suomeen. Ensimmäiset heistä saapuvat heinäkuun lopulla Lapin marjametsiin.

Suurin ulkomaalaisten työllistäjä on Riitan Herkku, joka ostaa tänäkin kesänä ja syksynä marjoja noin tuhannelta poimijalta. Valtaosa marjankerääjistä, noin 700, on thaimaalaisia. Ukrainasta on tulossa noin 280 poimijaa ja Mongoliasta 50. Viime vuonna Suomen marjametsissä työskenteli kaikkiaan noin 3000 ulkomaalaista.

Riitan herkku suuntaa poimijoineen muun muassa Savukoskelle, Sallaan, Kemijärvelle, Posiolle ja Kuusamoon - sinne, mistä marjoja löytyy parhaiten.

Riitan Herkun toimitusjohtajan Tommy Gustafssonin mukaan syrjäseutujen tyhjentyminen asukkaista näkyy myös marjamarkkinoilla.

- Nuorempaa sukupolvea ei tahdo saada marjametsiin pitkän taipaleen päähän. Suomalainen marjanpoimijatyövoima on katoava luonnonvara, Gustafsson toteaa.

Marjanostajan ja poimijan väliseen sopimukseen kuuluu ainoastaan maksu poimituista marjoista. Poimijoille on järjestetty majoitusmahdollisuus pohjoisen lakkautetuista kyläkouluista, ja makuupaikkana toimivat puolustusvoimilta ostetut sängyt.

- Poimijat kustantavat itse matkat, kulkuneuvot, polttoaineet, yöpymiset ja ruoat, Gustafsson kertoo.

Marjojen ostohintaan vaikuttaa niiden saatavuus ja kysyntä. Viime vuonna niukka mustikkasato jätti mustikan keskiostohinnaksi 1,7 euroa kilolta. Gustafsson on toiveikkaampi tämän vuoden sadosta.

- Kaikki merkit viittaavat siihen, että mustikkasadosta olisi tulossa hyvä, Gustafsson uskoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat