Tubettajaa syytettiin oman kappaleensa kopioinnista – Youtuben järjestelmässä porsaanreikä huijareille

Luovan alan tavoitteena kohtuullinen korvaus YouTubelta 2:07

Tuntematon henkilö kopioi suositun tubettajan kaksi vuotta sitten julkaiseman kappaleen, mutta silti Youtube syytti tubettajaa kappaleen plagioinnista. Tapauksesta uutisoi BBC.

VIDEO: Luova ala vaatii lakimuutosta, joilla pyritään saamaan Youtube maksamaan kohtuullisia korvauksia tekijöille.

Hollantilainen tubettaja Paul Davids, joka tunnetaan muun muassa erilaisista kitarariffivideoista, sai Youtubelta erikoisen sähköpostin.

Miehen video, jossa hän soitti itse säveltämänsä kappaleen, rikkoi Youtuben mukaan tekijänoikeuksia.

– Joku otti kappaleeni, lisäsi siihen laulua ja kitaran tehdäkseen siitä oman kappaleensa ja latasi sen Youtubeen, mutta minä sain tekijänoikeusrikkomusilmoituksen, Davids kertoo BBC:lle.

Rahat kopioijalle

Davidsia syytettiin kappaleen kopioinnista siitä huolimatta, että hän oli jakanut videon Youtubeen jo kaksi vuotta sitten – paljon aikaisemmin kuin toinen käyttäjä.

Plagiointisyytteiden lisäksi Youtube kertoi Davidsin saamassa sähköpostissa, että kaikki videosta saatavat mainostulot oli ohjattu nyt tälle henkilölle, joka oli varastanut suositun tubettajan kappaleen.

Paul Davidsin tilillä on 629 000 seuraajaa, ja hänen katsotuimmilla videoillaan on jopa lähes kahdeksan miljoonaa katselukertaa.


Tilanne ratkesi

Tubettaja etsi Facebookista kappaleen varastaneen henkilön, joka kertoi ladanneensa koneellensa muutamia klippejä Youtubesta. Mies pahoitteli ja pyysi, että saisi pitää kappaleensa, mihin Davids lopulta suostui.

Myös oman versionsa Davids sai totta kai pitää Youtubessa otettuaan yhteyttä yhtiöön sen valitusjärjestelmän kautta.

Vastaavaa ongelma on esiintynyt myös muilla tubettajilla ja artisteilla aiemmin, kun he ovat yrittäneet ladata palveluun videoitaan ja kappaleitaan.

Youtuben järjestelmä ei ole aukoton

Ongelmat johtuvat Youtuben omasta Content ID -järjestelmästä, jonka avulla päätettään, sisältääkö video tekijänoikeuksilla suojattua materiaalia.

Content ID toimii tubettajien omien ilmoitusten varassa. Järjestelmä skannaa videota automaattisesti, ja kun se tunnistaa videolla jotakin tekijänoikeudella suojattua, esimerkiksi taustalla kuuluvan pop-kappaleen, se ilmoittaa siitä materiaalin alkuperäiselle omistajalle.

Omistaja saa usein päättää, haluaako se, että video poistetaan vai saako se videon tulot.

Youtuben mukaan sen tiimi työskentelee sen puolesta, että valheelliset ilmoitukset tekijänoikeuksista pidetään kurissa.

Lähteet: BBC, Cnet

Lue myös:

    Uusimmat