Mainos

TU:n lakko voi jatkua aluksi vauhdituslakoilla

Toimihenkilöunionin (TU) aamulla päättynyt viikon pituinen teknologiateollisuuden lakko voi jatkua paikallisilla painostustoimilla. Jo iltapäivällä Abloyn toimihenkilöt Joensuussa ilmoittivat omasta vauhdituslakostaan. Työnseisaus jatkuu maanantaihin asti. Siinä ovat ammattiosaston mukaan mukana kaikki tehtaan 235 STTK:laista toimihenkilöä. He ovat lakossa myös lauantaina, vain sunnuntaisin tehdas on kiinni.

Abloyn toimihenkilöt sanovat haluavansa vauhdittaa TU:n ja Teknologiateollisuuden neuvotteluja uusista työehtosopimuksista.Vastaavissa jumiutuneissa tilanteissa ammattiosastot saattavat järjestää paikallisia lakkoja paljonkin.

Myös TU suunnittelee uusia painostustoimia.

Puheenjohtaja Antti Rinne (sd.) sanoi aamulla, että työtaisteluista tulee paljon edellistä laajempia.

- Meillä on olemassa päätökset, mutta ne eivät ole julkisia, Rinne sanoi. Mahdollinen työtaistelu uhkaisi tammikuun loppupuolella.

Päättynyt työtaistelu koski ABB:n yksiköitä, Nokiaa, STX Finlandia ja Rautaruukkia. Lakkoon osallistui vajaat 2 000 toimihenkilöä yhdeksässä toimipisteessä.

Voimassa on myös koko maan teknologiateollisuutta koskeva ylityökielto.

TU hylkäsi sovintoesityksen

TU kiistelee Teknologiateollisuus ry:n kanssa siitä, keihin sovelletaan TU:n sopimusta ja keihin ylempien toimihenkilöiden sopimusta.

Liitto hylkäsi tänään sovintoesityksen. TU:n mielestä esitys olisi vain lisännyt epäselvyyksiä.

Valtakunnansovittelija Esa Lonka ehdotti, että kiista ratkaistaisiin työryhmässä, johon kuuluisi myös ylempien toimihenkilöiden edustajia.

Akavalaisia teknologiateollisuudessa on noin 60 000 ja TU:n jäseniä noin 30 000. TU:n mielestä kymmenet tuhannet akavalaiset ovat väärän sopimuksen piirissä.

Abloylla on käynnissä toinenkin mielenilmauslakko. Työntekijät marssivat tiistaina puolilta päivin ulos työpaikoiltaan. Töihin palataan torstaina. Kyseessä on mielenilmaus irtisanomisia ja töiden ulkoistamista vastaan.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.