Mainos

TT: Eurooppa jäämässä ainoaksi kasvuveturiksi

Teollisuuden ja työnantajain keskusliiton TT:n osastopäällikkö Pekka Tsupari arvioi, että Eurooppa saattaa jäädä ainoaksi maailmantalouden kasvuveturiksi. Näin tapahtuu jos Etelä-Amerikan tilanne jatkaa heikkenemistään eikä Japanissa ala näkyä merkkejä käänteestä parempaan.

Tampereella tänään esitelmöinyt Tsupari tunnustaa, että taloudellinen kehitys Suomessakin voi Kaakkois-Aasian, Etelä-Amerikan ja Venäjän tapahtumien myötä muodostua tuoreita ennusteita heikommaksi. Tsupari vastaa TT:ssä suhdanneseurannasta. Suomessa viennin osuus on 40 prosenttia kokonaistuotannosta. Euroopan osuus koko maailmantaloudesta on viidennes.

Tsuparin mukaan on vaikea kuvitella, että Suomi voisi selvitä muuttuneissa oloissa ilman minkäänlaisia kolhuja. Kaakkois-Aasian kriisi samoin kuin Venäjän onneton kehitys ovat jo näkyneet viennissämme. Viennin kasvu on ollut kuukausitolkulla pysähdyksissä, jopa supistunut. Tässä vaiheessa on ennenaikaista arvioida, mihin Euroopan rahkeet veturiosassa riittävät.

-Suomen ja koko Euroopan teollisuuden kilpailukyky voi heikentyä lähitulevaisuudessa, mikäli USA:n dollari ja Englannin punta heikentyvät näiden maiden talouskasvun hidastuessa. Dollari ja punta voivat heikentyä suhteessa euroon niin, että koko Euroopan kilpailukyky suhteessa Yhdysvaltoihin heikkenee.

Tällä on Tsuparin mukaan luonnollisesti kielteisiä vaikutuksia Suomen kasvunäkymiin. Jos dollarin vanavedessä myös Ruotsin kruunu heikkenisi suhteessa euroon, silläkin olisi kielteisiä vaikutuksia Suomen vientimarkkinoilla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.