Mainos

Tsunamin muistojuhlasta verkkosivut

Suomessa parhaillaan vieraileva Thaimaan pääministeri sanoo Thaimaan ulkoministeriön avanneen verkkosivuilleen tsunamin muistojuhlaan liittyvän kutsun. Suomen ulkoministeriö kehottaa asianosaisia käyttämään verkkosivua ilmoittautumiseen.

Thaimaan pääministeri Thaksin Shinawatra on sanonut Thaimaan odottavan tsunamin uhrien muistojuhlaan noin viittätuhatta osanottajaa. Juhlaan kutsutaan tsunamissa menehtyneiden lähiomaisia samoin kuin niitä, jotka loukkaantuivat tsunamissa ja joutuivat sairaalaan.

Pääministeri Thaksin kertoi juhlista Helsingin-vierailullaan tänään. Thaksinin mukaan kutsut välitetään hallitusten kautta ja lisäksi perustetaan internetsivusto, jonka kautta voi rekisteröityä. Järjestelyt ovat vielä osittain kesken, mutta Thaksin vakuutti kaiken järjestyvän ajoissa.

Muistojuhlasta tulee Thaksinin mukaan moniuskontoinen. Pääministeri vahvisti, että Thaimaa maksaa osanottajien matkat Suomesta ja hotellikulut.

- He voivat tulla vaikka vain yksi dollari taskussaan, Thaksin sanoi.

Tsunamissa kuoli 178 suomalaista. Thaksinin mukaan tunnistaminen on edennyt niin, että tunnistamatta on kohta enää 11 suomalaista vainajaa - yksi aikuinen ja kymmenen lasta. Tulevia tsunameja vastaan Thaimaa rakentaa parhaillaan varoitusjärjestelmää.

- En salli enää tsunamien tulla Thaimaahan ilman ennakkovaroitusta. Me pidämme turisteista hyvää huolta, kun he ovat Thaimaassa, pääministeri sanoi.

Vierailua isännöinyt pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, että suomalaiset turistit näyttävät jo palaavan Thaimaahan, jopa suuremmassa määrin kuin ennen tsunamia. Joulun alla Bangkokiin lähtee Helsingistä kaksitoista lentoa viikossa, lisäksi talvikauden aikana lähtee noin 300 charterlentoa, Vanhanen kertoi.

Aasian vuoro YK:n johdossa

Pääministerit keskustelivat myös YK:n seuraavan pääsihteerin valinnasta. Vanhanen totesi, ettei Suomi ole vielä ottanut virallisesti kantaa, mutta että hän henkilökohtaisesti katsoo, että nyt on Aasian vuoro. Thaimaan varapääministeri Surakiart Sathirathai on vahva ehdokas tehtävään.

- Kerroin pääministerille, että olen tavannut heidän ehdokkaansa, herra Surakiart Sat... Sathirathain - en aina muista hänen nimeään - mutta kerroin myös, että hän on ainoa ehdokas jonka olen tavannut, Vanhanen sanoi.

Thaksin kiitti Suomea hyvästä yhteistyöstä tsunamiuhrien tunnistamisessa. Aiemmin liikemiehenä toiminut Thaksin sanoi tuntevansa olonsa Suomessa hyvin kotoisaksi.

- Minulla on hyvät suhteet Nokiaan ajoilta, jolloin toimin liike-elämässä. Nokia on Suomi, Suomi on Nokia, pääministeri kuvaili.

Lisätietoja voi kysyä ulkoministeriön numerosta 09-16055100, arkipäivisin klo 9-16.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 14.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.