Mainos

Tshetsheenit EN:n komitean kuultavina

Euroopan neuvostossa epävirallisella vierailulla oleva tshetsheenikapinallisten lähetystö pääsi tänään yllättäen esittämään näkemyksiään EN:n jäsenmaiden kansanedustajille. Heidät kutsuttiin kuultaviksi laillisuuskysymyksiä ja ihmisoikeuksia käsittelevän komitean kokoukseen. Venäjän edustajat paheksuivat menettelyä ankarasti.

Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous joutui maanantaina perumaan oman kuulemistilaisuutensa, koska siihen kutsutut kenraali Aleksandr Lebed ja tshetsheenikomentaja Aslan Mashadov eivät saapuneet Strasbourgiin.

Syynä oli Venäjän poliittinen tilanne ja erimielisyydet Tshetshenian edustajista. EN:n johto ilmoitti maanantaina, ettei Tshetshenian kapinallishallituksen ulkoministerin Ruslan Shimajevin johtaman ryhmän kanssa järjestetä virallisia tapaamisia. Shimajevin kerrottiin esiintyneen komitealle ihmisoikeusjärjestön edustajana.

Ihmisoikeuskomiteaan kuuluva suomalainen kansanedustaja Gunnar Jansson (r.) kuvaili tilaisuutta "sotkuiseksi". Alunperin oli määrä puhua vain ihmisoikeuksista, mutta tshetsheeneille esitettyjen kysymysten jälkeen puheet lipsuivat myös politiikan puolelle. Venäläisistä tilaisuuteen osallistuivat vain kansanedustajat Vladimir Zhirinovski ja Nikolai Fiodorov.

Venäjän EN-valtuuskunnan puheenjohtaja Vladimir Lukin arvosteli jyrkin sanoin komitean menettelyä. Hänen mielestään Euroopan neuvoston johto teki selvän päätöksen siitä, että Tshetsheniaa koskeva kuuleminen lykätään.
-Olemme erittäin hämmästyneitä siitä, ettei päätöstä noudatettu, Lukin sanoi lehdistötilaisuudessa.

Venäjä ei tunnusta kapinallishallitusta. Lukinin mielestä Euroopan neuvostoon saapuva delegaatio pitää nimittää vasta sen jälkeen, kun Tshetsheniaan on saatu aikaan yhteishallitus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.