Mainos

Tshernomyrdinin ja Schröderin tapaamisessa ei läpimurtoa

Venäjän Jugoslavian-lähettilään Viktor Tshernomyrdinin ja Saksan liittokanslerin Gerhard Schröderin tapaamisessa tänään Bonnissa ei kummankaan osapuolen mielestä saavutettu varsinaista läpimurtoa. Sekä Schröder että Tshernomyrdin olivat kuitenkin sitä mieltä, että neuvotteluissa päästiin jonkin verran lähemmäksi Kosovon kriisin diplomaattista ratkaisua.

Tshernomyrdin ilmoitti ennen lähtöään Moskovasta, että hänellä olisi konkreettisia ehdotuksia Jugoslavian sodan lopettamiseksi, mutta siitä mitä ne tarkalleen ottaen olivat hän ei kertonut puolitoista tuntia kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Tshernomyrdinin mukaan suurta edistystä on se, että Venäjä uskoo YK:n alaisen kansainvälisen rauhanturvajoukon olevan tarpeellinen. Myös Venäjä ottaisi osaa joukkoihin.

Schröder toisti Naton kannan, jonka mukaan Naton joukkojen tulee muodostaa kansainvälisen rauhanturvajoukon ydin. Schröder sanoi, että Nato voisi lopettaa ilmaiskut Jugoslaviaan, kun todistettavissa olevia merkkejä serbien vetäytymisestä Kosovosta olisi havaittavissa. Schröderin mukaan Kosovon suhteen on kolme ehtoa; tappamiset on lopetettava, pakolaisten tulee voida palata takaisin koteihinsa kansainvälisen sotilaallisen joukon suojauksen turvin, ja Jugoslavian joukkojen, myös puolisotilaallisten joukkojen ja erikoispoliisin, tulee vetäytyä alueelta. Tshernomyrdin tapasi aiemmin torstaina Moskovassa myös YK:n pääsihteerin Kofi Annanin.

Jeltsin ja Annan neuvottelivat Moskovassa

Venäjän presidentti Boris Jeltsin ja YK:n pääsihteeri Kofi Annan vakuuttivat torstaina työskentelevänsä yhdessä löytääkseen diplomaattisen ratkaisun Jugoslavian kriisiin, sanoi Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov. Jeltsin ja Annan tapasivat torstaina Moskovassa.

-Meillä on yhteinen päämäärä, samanlaiset lähestymistavat asiaan. Olemme varmoja, että yhteistyöllä ja muiden samalla tavoin poliittiseen ratkaisuun uskovien valtioiden kanssa saavutamme päämäärämme, sanoi Ivanov.

Ivanovin mukaan Jeltsin lupasi tukea tärkeänä pitämänsä YK:n roolia poliittisen ratkaisun löytämiseksi Kosovon tilanteeseen. Jugoslavian Venäjän-lähettiläs Borislav Milosevic, joka on Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin veli, sanoi Jugoslavian hyväksyvän siviilirauhanturvajoukon, joka koostuisi sitoutumattomien maiden ja Venäjän edustajista.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.