Mainos

Tshernomyrdin vierailee Yhdysvalloissa

Venäjän pääministeri Viktor Chernomyrdin aloitti tänään neuvottelunsa Yhdysvaltain varapresidentin Al Goren kanssa. Tärkeimmäksi aiheeksi nousi odotetusti Yhdysvaltain ja Venäjän suunniteltu huippukokous.

Jo ennen kuin Tshernomyrdin tapasi Al Goren Washingtonissa hän vakuutti toimittajille, että presidentit Boris Jeltsin ja Bill Clinton tapaavat suunnitelmien mukaisesti ja kokous ajoittuu luultavasti maaliskuun jälkipuoliskolle.

Jeltsinin terveydentila on synnyttänyt niin Washingtonissa kuin muuallakin epäilyn, ettei sydämen ohitusleikkauksen ja keuhkokuumeen läpikäynyt Jeltsin pystyisi lähtemään huippukokoukseen näin pian. Valkoisessa talossa Jeltsinin terveydentilaa arvioitiin kuitenkin myönteisesti.
-Jeltsin hallitsee tilanteen. Olemme rohkaistuneita kuulemastamme, eräs nimettömänä pysynyt amerikkalainen virkailija sanoi.

Tshernomyrdin sanoi, että maaliskuun tapaaminen on erittäin tärkeä. Hän sanoi valmistelevansa tätä tapaamista keskusteluissaan Al Goren kanssa. Gore ja Tshernomyrdin ovat tavanneet suunnilleen puolen vuoden väliajoin lähinnä tutustuakseen paremmin toisiinsa.

Jeltsin ja Clinton ovat tavanneet viimeksi viime vuoden huhtikuussa. Vaikka tällä kertaa olisi Jeltsinin vuoro mennä Washingtoniin, amerikkalaiset virkailijat ovat väläyttäneet mahdollisuutta, että tapaaminen järjestettäisiin jossain kolmannessa maassa, lähempänä Venäjää.

Tshernomyrdin ja Gore jatkavat keskustelujaan huomenna, ja Tshernomyrdin tapaa myös presidentti Clintonin. Venäjän vastustama Naton laajentuminen itään noussee silloin pääaiheeksi.

Tshernomyrdin sanoi ennen lähtöään Washingtoniin, että jos Nato päättää seuraavassa huippukokouksessaan ottaa Unkarin, Tshekin ja Puolan jäsenikseen, se heikentää Jeltsinin hallitusta ja rohkaisee Venäjän äärikansallismielisiä aineksia.
(STT-Reuter-AFP)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.