Mainos

Tshernomyrdin lupasi tiukkoja taloustoimia

Venäjän vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdin on luvannut ryhtyä tiukkoihin toimiin, jotta maan talouden täydellinen romahtaminen saadaan estettyä. Hänen mukaansa maa siirtyy "taloudelliseen diktatuuriin", ruplan kurssia tuetaan maan kulta- ja valuuttavarannoilla ja tähänastisesta uudistuslinjasta tingitään. Tshernomyrdin ilmoitti toimenpiteistä aamupäivällä puheessaan parlamentin ylähuoneelle.

Tshernomyrdin piti puheensa vähän ennen kuin parlamentin alahuoneen eli duuman oli määrä äänestää uudelleen hänen pääministeriehdokkuudestaan.

Liittoneuvoston puhemies Jegor Strojev puolestaan sanoi, että Venäjän tilanne on riistäytymässä hallinnasta. Hän vaati rajuja linjanmuutoksia hallituksen politiikkaan.

Tshernomyrdin vakuutti yhä, ettei hän aio vetää pois ehdokkuuttaan, ja hän pyysi liittoneuvostolta tukea valinnalleen. Tshernomyrdinin mukaan hänen aiempi kokemuksensa pääministerin tehtävistä antaa hänelle muita paremmat mahdollisuudet ryhtyä nopeasti taltuttamaan talouskriisiä.

Veronkiertäjät kuriin

Veronkiertäjiin puututaan Tshernomyrdinin mukaan jatkossa kovalla kädellä. Hän kaavaili myös, että Venäjällä otetaan käyttöön yhtenäinen 20 prosentin tulovero, joka koskee kaikkia muita paitsi köyhimpiä.

Tshernomyrdinin mukaan monet kaavaillut taloustoimet tulevat olemaan epäsuosittuja, mutta ne ovat hänen mukaansa ainoa keino taata, että Venäjä talous normalisoituu. Energiset toimet ovat tarpeen jo lähipäivinä, jotta paniikki saadaan estettyä Venäjällä, vt. pääministeri korosti.

Duuma äänestää Tshernomyrdinin valinnasta toisen kerran iltapäivällä. Liittoneuvostolla ei ole päätösvaltaa pääministerin valinnassa, mutta sen mahdollisesti antaman tuen uskotaan voivan vaikuttaa duuman edustajiin. Tshernomyrdinin lupaus tiukoista taloustoimista oli selvästi suunnattu vastahakoisen opposition edustajille, kun taas ilmoitus uudistuslinjasta poikkeamisesta oli omiaan pelästyttämään Venäjän läntisiä tukijoita.

Ruplan alamäki jyrkkeni

Tshernomyrdin lupasi myös, että Venäjä joutuu nykyisessä tilanteessa painamaan lisää rahaa selvitäkseen maksamattomista palkoista ja eläkkeistä. Hän painotti kuitenkin, että keskuspankin on laskettava liikkeelle uutta rahaa harkiten. Ruplan kurssia on hänen mukaansa tuettava Venäjän kulta- ja valuuttavarannoilla, samaan aikaan kun siirrytään kohti vapaasti kelluvaa valuuttaa.

Vaikeuksissa oleva rupla on kolmen viikon aikana menettänyt puolet arvostaan. Tänään ruplan kurssi laski entisestään ja Moskovan pörssissä sen arvoksi määriteltiin 16,9900 dollaria vastaan. Vielä eilen kurssi oli 13,4608.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.