Mainos

Tshernomyrdin laatii hätäohjelmaa

Venäjän vt. pääministeri Viktor Tshernomyrdin on asettanut työryhmän laatimaan hätäsuunnitelman, jolla Venäjä saadaan pois nykyisestä vaikeasta talouskriisistä. Työryhmän puheenjohtaja on veropolitiikasta vastaava ministeri Boris Fjodorov ja siihen kuuluvat mm. keskuspankin johtaja Sergei Dubinin ja valtiovarainministeri Mihail Zadornov. Kaikki kolme ovat johtavia uudistusmielisiä poliitikkoja.

Aiemmin päivällä Tshernomyrdin kehotti venäläisiä rauhallisuuteen maan talousmyllerryksessä ja vakuutti sekä heidän talletustensa että ruplan olevan turvassa. Hän vakuutti myös, ettei maa ole palaamassa Neuvostoliiton aikaiseen komentotalouteen, vaan uudistukset jatkuvat.
-Olemme jo osa maailmantaloutta eikä paluuta menneisyyteen ole, Tshernomyrdin sanoi.

Tshernomyrdin tyynnytteli venäläisiä, jotka ovat huolissaan pankkitalletuksistaan.
-Ottaen huomioon kansalaisten huolen säästöistään, olemme päättäneet taata täysin yksityisten kansalaisten talletukset, vt. pääministeri sanoi televisiossa.
-Haluan edelleen sanoa liikepankkien tallettajille: 'Älkää huolehtiko. Te saatte talletuksenne. Teidän etuihinne ei kajota', hän vakuutteli.

Tshernomyrdin lupasi myös maansa rahayksikön pysyvän tulevaisuudessa vapaasti vaihdettavana. Venäjän keskuspankki jäädytti keskiviikkona ruplan vaihtokurssit sen jälkeen, kun sairasteleva valuutta alkoi pudota suhteessa dollariin ja Saksan markkaan.

Jotkut venäläiset ovat asettuneet jonoihin pankkien ulkopuolelle siinä pelossa, että devalvaatio haihduttaa heidän säästönsä taivaan tuuliin. Lisäksi pankit ovat varoittaneet siitä, että maan jo liitoksissaan natiseva pankkisektori on romahduksen partaalla. Tshernomyrdin kuitenkin vakuutteli kansakunnalle, että tilanne on hallinnassa. Hän sanoi, ettei hänen hallituksellaan ole suunnitelmissa sulkea valuutanvaihtotoimistoja. Sellainen toimenpide synnyttäisi hänen mukaansa mustan pörssin, johon verottaja ei pääsisi käsiksi.

Jeltsin valmistautui tapaamaan Clintonin

Presidentti Boris Jeltsin lähti viikonlopuksi maaseutuasuntoonsa valmistelemaan ensi viikon huippukokousta Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin kanssa. Jeltsin on viime päivinä ollut paljon pois Moskovasta, mikä osaltaan vauhditti huhuja hänen ennenaikaisestaan erostaan. Perjantaina hän teki kuitenkin selväksi aikovansa pysyä vallan kahvassa vuoteen 2000 saakka, jolloin pidetään seuraavat presidentinvaalit.

Jonkin verran Jeltsin on antanut periksi kiistassa duuman kanssa. Hänen kerrottiin lauantaina suostuneen joihinkin perustuslain muutoksiin vallan uudelleenjaossa. Parlamentin molempien huoneiden oikeutta valvoa hallituksen työtä on tarkoitus laajentaa, kertoi duuman kanssa neuvotteluja käynyt presidentin edustaja Oleg Morosov.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.