Mainos

Tshernomyrdin keskusteli Ahtisaaren kanssa

Kosovon rauhanponnistelut keskittyivät jälleen Helsinkiin, kun presidentti Martti Ahtisaari neuvotteli Venäjän presidentin Balkanin-erityislähettilään Viktor Tshernomyrdinin kanssa Mäntyniemessä. Tapaaminen jatkui työillallisena, johon osallistui myös pääministeri Paavo Lipponen.

Tshernomyrdin osallistui ennen Helsinkiin tuloaan Moskovassa Venäjän johdon neuvotteluihin Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa ja tapasi siellä myös Yhdysvaltain varaulkoministerin Strobe Talbottin, joka puolestaan keskusteli keskiviikkona Ahtisaaren kanssa Helsingissä.

Myös Ahtisaari on käynyt useita keskusteluja Kosovon tiimoilta. Kosovo oli aiheena Suomen ja Ranskan presidenttien keskusteluissa Chiracin vieraillessa Suomessa alkuviikolla. Keskiviikkona Mäntyniemessä oli puolestaan keskustelukumppanina Talbott. Aiemmin Ahtisaari käväisi Hannoverissa tapaamassa Saksan liittokansleria Gerhard Schröderiä.

Ahtisaaren rooli

Julkisuudessa Ahtisaarelle on veikkailtu tärkeää välittäjän osaa Kosovon rauhanpyrkimyksissä, mutta virallista vahvistusta tähän ei ole saatu. Ranskalainen uutistoimisto AFP kertoi korkea-arvoisiin diplomaattilähteisiin viitaten, että Ahtisaari saattaisi tehdä "kertaluonteisen välitysmatkan" Belgradiin. Venäläinen uutistoimisto Interfax puolestaan kertoi, että Ahtisaaren toimeksiantajaksi tulisi YK.

Tshernomyrdinillä on tehtäväänsä presidentti Boris Jeltsinin valtuudet. Palattuaan tiistaina Moskovaan lyhyeltä vierailulta Kiinasta Tshernomyrdin sanoi, että hänellä on esitettävänään uusia ehdotuksia Kosovon sodan lopettamiseksi. Niiden sisältöä ei tiedetä.

Tshernomyrdin on ainoa nykyisistä monista Kosovon kriisin neuvottelijoista, joka on tavannut Jugoslavian presidentin Slobodan Milosevicin sen jälkeen kun Nato aloitti ilmasotansa Jugoslaviaa vastaan 24. maaliskuuta.

Pitkän linja poliitikko

Viktor Tshernomyrdin on pitkän linja poliitikko. Hän kuului 30 vuotta Neuvostoliiton kommunistipuolueeseen ja oli ministerinä jo Mihail Gorbatshovin aikoina 1980-luvulla. Hän on koulutukseltaan insinööri. Tshernomyrdin oli pääministerinä vuodesta 1992-96 ja jatkoi Jeltsinin vaalivoiton jälkeen hallituksen johdossa maaliskuuhun 1998 saakka, jolloin Jeltsin erotti hänet. Presidentin yritykset saada Tshernomyrdin uudelleen pääministeriksi tämän seuraajan Sergei Kirijenkon saatua vuorostaan potkut kaatuivat duuman vastustukseen.

Kosovon-erityislähettiläänä Tshernomyrdin ura näyttää jälleen olevan nousussa. Tshernomyrdin on ilmoittanut tavoittelevansa presidentin virkaa vuoden 2000 vaaleissa Kotimme on Venäjä -puolueen ehdokkaana.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.