Mainos

Tshernobyl vaikuttaa yhä Länsi-Suomessa

Thernobylin yli 20 vuoden takainen ydinvoimalaonnettomuus näkyy yhä Länsi-Suomen kalojen ja sienten myrkkypitoisuuksissa. Pitoisuudet ylittävät edelleen EU:n suositukset.

Petokalojen ja ruokasienten myrkkypitoisuudet ylittävät yhä EU:n suositukset Länsi-Suomessa. Vammalan seudulla mitatut kalojen ja sienten cesium-137- ja elohopeapitoisuudet ovat koholla vielä yli 20 vuotta Tshernobylin laskeuman jälkeen.

Kalanäytteistä viidesosa ja sieninäytteistä yli puolet ylitti EU:n cesium-137:n pitoisuuden rajan. Elohopeapitoisuudet ylittivät sallitut rajat kahdeksassa järvessä 31:stä.

Elintarviketurvallisuusviraston ja Säteilyturvakeskuksen mukaan Vammalan seudulla mitatut tulokset kuvastavat koko Etelä- ja Länsi-Suomen tilaa. Etelä- ja Länsi-Suomi kärsivät eniten Tshernobylin laskeumasta.

Elintarvikeylitarkastaja Anja Hallikainen Elintarviketurvallisuusvirastosta toteaa, että tulokset vahvistavat aiemmat suositukset. Evira suosittelee petokaloja syötäväksi 1-2 kertaa kuussa. Sienet kehotetaan esikäsittelemään huolellisesti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.