Mainos

TS: CIA vakoili Viron tutkia Helsingin seudulla

CIA:n paljastaman tiedon mukaan USA:n keskustiedustelupalvelulla oli tutkakuunteluasema Helsingin seudulla 1960-luvulla, kertoo Turun Sanomat.

USA:n keskustiedustelupalvelun internetsivuilta on luettavissa Viroon kohdistuneen tiedusteluoperaation suunnitelma, jonka toteuttamiseen tarvittiin Helsingin alueen kuunteluasemaa.

Operaatiossa aiottiin käyttää luvattomasti myös Suomen ilmatilaa, lehti kertoo. CIA:n oma A-12 -tiedustelulentokone tulisi kuvaamaan Neuvostoliiton tutkavalvonta-asemia Tallinnan alueella Suomen ylitse.

Kuunteluasema sijaitsi operaation lentosuunnitelmakartan mukaan Helsingin itäpuolella.

Lehti haastattelee ilmavoimien entistä komentajaa, kenraaliluutnantti Matti Aholaa, jonka mukaan suunnitelma on looginen ja todentuntuinen. Ahola ei osaa vastata, oliko CIA:lla todella kuunteluasema Suomessa. Kuunteluaseman oletettu nimi, VA point, on hänelle vieras.

- Se ei ole voinut olla ainakaan lähetin-vastaanotinasema. Meidän signaalitiedustelumme oli jo tuolloin niin tehokasta etelärannikolla, että vieras lähete olisi havaittu varmasti, Ahola sanoo Turun Sanomille.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.