Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä erittäin tärkeä äänestys – kuullaanko Boltonia vai pistetäänkö pillit pussiin?

0:43
MTV Uutisissa aiemmin: Videotallenteella Donald Trump kehottaa muita hankkiutumaan eroon silloisesta Ukrainan-suurlähettiläästä.

Yhdysvaltojen senaatin on määrä äänestää tänään siitä, sallitaanko todistajien kutsuminen presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä. Yksi vaa'ankieliasemassa olevista republikaanisenaattoreista on kertonut vastustavana todistajien kutsumista  virkarikosoikeudenkäyntiin.

Äänestys on erittäin tärkeä. Jos senaatti torjuu todistajat, senaatin republikaanien johtaja Mitch McConnell saattaa tuoda Trumpin virkasyytteet ratkaisevaan äänestykseen jo tänään. Republikaanienemmistöisen senaatin odotetaan hylkäävän syytteet.

Demokraatit haluaisivat kuulla erityisesti Trumpin entistä neuvonantajaa John Boltonia. Bolton on kirjoittanut vielä julkaisemattoman kirjan, jossa hän mediatietojen mukaan paljastaa Trumpin kertoneen hänelle henkilökohtaisesti aikeistaan jäädyttää Ukrainan sotilasapu siihen asti, kunnes maa aloittaisi korruptiotutkinnan demokraattien Joe Bidenin pojasta.

Bolton sanonut olevansa halukas todistamaan, jos senaatti hänet siihen haastaa.

"Yhdysvallat on kuullut tarpeeksi"

Republikaaneilla on senaatissa 53–47-enemmistö demokraatteihin nähden. Demokraatit ovat etukäteen myöntäneet, että republikaanisenaattorien taivuttelu Boltonin haastamisen kannalle on hyvin vaikeaa.

Demokraattien Adam Schiffin mukaan Boltonin todistus on kuitenkin välttämätön oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumisen kannalta.

– Älkää odottako kirjaa. Tämä juttu on aivan selvä ilman John Boltoniakin, mutta jos joku vielä epäilee sitä, (Boltonin todistus) poistaa kaikki epäilyt, Schiff sanoi.

Trumpin puolustus haluaa saada oikeudenkäynnin päätökseen nopeasti. Sen mukaan Boltonin kuuleminen voisi vaarantaa kansallisen turvallisuuden ja venyttää oikeusprosessin kuukausien mittaiseksi.

– Yhdysvallat on kuullut tarpeeksi. Amerikkalaisten enemmistön mielestä tämä on ajanhukkaa, koska he tietävät, ettei presidenttiä panna viralta, sanoi republikaanisenaattori John Barrasso.

Tuoreiden mielipidekyselyjen mukaan Trumpin viraltapanon kannattajat ja vastustajat ovat tasoissa kansan keskuudessa. Senaatissa presidentin potkuihin tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö.

Uutista päivitetty 7.37: Yksi vaa'ankieliasemassa olevista republikaanisenaattoreista on kertonut vastustavana todistajien kutsumista presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäyntiin.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja