Mainos

Entinen suurlähettiläs todistaa Trumpin virkarikostutkinnassa – presidentti tviittaa reaaliajassa: "Kaikkialle minne hän meni, kaikki muuttui huonoksi"

4:20

Yhdysvalloissa kongressin tiedusteluvaliokunta kuulee paraikaa entistä Ukrainan-suurlähettilästä Marie Yovanovitchiä. Häntä kuullaan osana presidentti Donald Trumpia koskevaa virkarikostutkintaa.

Yovanovitch joutui äkisti luopumaan suurlähettilään tehtävästään viime toukokuussa Trumpin pyynnöstä. Yovanovitch on yksi Yhdysvaltain ulkoministeriön kokeneimpia diplomaatteja ja sanoi, ettei ole milloinkaan nähnyt vastaavaa tapahtuvan.

–  Minun käskettiin nousta seuraavaan Yhdysvaltoihin lähtevään lentokoneeseen. Sanoin vastaan, että tämä on erittäin epätavallista, varsinkin ilman mitään syytä, entinen lähettiläs muisteli.

Muun muassa presidentin asianajaja Rudy Giuliani pyrki lokaamaan Yovanovitchiä. Entinen lähettiläs luonnehti kuulemisessa, ettei hän tai kukaan ulkoministeriössä ymmärtänyt Giulianin motiiveja hyökkäyksille.

Yovanovitch mainitaan myös Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välisessä puhelussa. Puhelun muistiinpanojen mukaan Trump nimittää lähettilästään pahaksi uutiseksi, joka "tulee käymään läpi tiettyjä asioita".

–  Olin pöyristynyt, että olin kahden päämiehen puhelussa tällaisessa roolissa, Yovanovitch kertoi tiedusteluvaliokunnalle ja sanoi tulkinneensa Trumpin sanat uhkailuksi.

Trump aloitti tviittaamisen kuulemisen aikaan. Trumpin mukaan kaikkialla, minne lähettiläs meni, asiat muuttuivat huonoiksi. Yovanovitch otti tviittiin tuoreeltaan kantaa ja sanoi sitä pelottavaksi. Myös monet kongressiedustajat ovat tuominneet presidentin tviitit ja pitäneet sitä painostuksena.

Yovanovitch myös kertoi olevansa pettynyt ulkoministeriön toimintaan, sillä ministeriö on kieltäytynyt tuomitsemasta häntä kohdanneet hyökkäykset.

–  Tässä on kyse paljon suuremmasta kuin vain minusta ja muutamasta muusta. Jos ulkoministeriön ammattilaisia mustamaalataan ja vähätellään, se hajottaa ministeriötä, entinen lähettiläs sanoi.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja