Yllätysilmoitus: Trumpin ex-neuvonantaja Bolton valmis todistamaan virkarikosoikeudenkäynnissä – "Olen tullut siihen tulokseen, että...."

3:03
Videolta voit katsoa MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppisen raportin virkarikosoikeudenkäyntiin liittyen.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trumpin entinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton on yllättäen luvannut todistaa presidenttiä koskevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

– Huolellisen harkinnan ja tutkimustyön perusteella olen tullut siihen tulokseen, että jos senaatti kutsuu minut todistajaksi, olen valmis todistamaan, Bolton sanoi lausunnossaan.

Demokraatit uskovat, että Boltonilla on ensi käden tietoa, joka tukisi syytteitä vallan väärinkätöstä ja kongressin tutkimusten estämisestä.

Trump antoi Boltonille potkut syyskuussa. Bolton ei ole paljastanut, olisiko hänen todistuksensa vahingollinen vai hyödyllinen presidentille.

Jupakassa on kyse siitä, että Trumpin epäillään kiristäneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä Yhdysvaltain sotilasavulla saadakseen itselleen poliittista etua.

Todistamiseen vielä matkaa

Oikeudenkäynnin on määrä alkaa tässä kuussa. Kongressin demokraattienemmistöinen alahuone eli edustajainhuone äänesti syytteiden nostamisesta joulun alla, mutta edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi ei kuitenkaan vielä ole toimittanut syytteitä senaattiin.

Pelosi sanoo haluavansa ensin varmistaa, että oikeudenkäynnistä tulee tasapuolinen. Republikaanienemmistöistä senaattia johtava Mitch McConnell on puolestaan vastannut, ettei pyrikään puolueettomuuteen, koska koko prosessi on poliittinen.

McConnell sanoi maanantaina, että todistajia pitäisi alkaa kutsua vasta kun oikeudenkäynti on alkanut.

Vaikka Bolton onkin nyt ilmaissut olevansa valmis tulemaan oikeuden eteen todistamaan, tämän toteutuminen ei ole lainkaan varmaa. Republikaaneilla on enemmistö senaatissa, ja enemmistön odotetaan tukevan Trumpia oikeudenkäynnissä.

Todistajaksi kutsuminen vaatisi taakseen enemmistön senaattoreista. Se tarkoittaa, että usean republikaanin pitäisi yhtyä demokraattien vaatimuksiin. Ainakin republikaanisenaattori Mitt Romney on ilmoittanut tukevansa Boltonin kutsumista todistajaksi. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja