USA ei halua Boltonin kirjaa julki: "Osa tiedoista huippusalaisia"

USA:n kansallisen turvallisuusneuvoston mielestä kirjaa ei voi julkaista sellaisenaan.

Valkoinen talo varoittaa presidentin entistä turvallisuusneuvonantajaa John Boltonia julkaisemasta kirjaansa, koska se rikkoo salassapitolakeja.

Boltonin kirja on herättänyt paljon huomiota jo ennen julkaisuaan, koska sen on raportoitu sisältävän raskauttavaa todistusaineistoa presidentti Donald Trumpin meneillään olevan virkasyyteoikeudenkäynnin kannalta.

Boltonin mukaan Trump kertoi hänelle henkilökohtaisesti viime elokuussa aikeistaan jäädyttää Ukrainalle osoitetun sotilasavun siihen saakka, kunnes ukrainalaisviranomaiset aloittaisivat korruptiotutkinnan entisen varapresidentin Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista.

Boltonin paljastuksista kertoi maanantaina New York Times.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto on nähnyt kirjan alustavan käsikirjoituksen ja sanoo, että siinä on "merkittäviä määriä salaiseksi luokiteltua tietoa". Neuvoston mukaan kirjaa ei voi julkaista sellaisenaan.

– Osa tiedosta on huippusalaista tasoa, neuvosto sanoi kirjeessään Boltonin asianajajalle.

Kirje on päivätty 23. tammikuuta, mutta se tuli julki vasta keskiviikkona.

Bolton halukas todistamaan

Ennen kirjeen julkituloa Trump hyökkäsi Boltonin kimppuun Twitterissä ja sanoi, että tämä on kirjoittanut ilkeän ja valheellisen kirjan. Trump on myös aiemmin kiistänyt sanoneensa Boltonille sotilasavun olevan kytköksissä korruptiotutkimuksiin.

Presidentin puolustustiimi on kritsoinut edustajainhuoneen syyttäjiä siitä, etteivät he ole pystyneet antamaan minkäänlaista ensikäden todistusainestoa Trumpin väitetystä vallan väärinkäytöstä.

Demokraatit puolestaan vaativat senaattia kutsumaan Boltonin virkarikosoikeudenkäyntiin todistamaan, että Trump on syyllistynyt vallan väärinkäyttöön. Bolton on ilmaissut olevansa halukas todistamaan senaatin kutsusta.

Trump on puolestaan väläytellyt, että hän voisi yrittää estää Boltonia todistamasta, mutta lainoppineiden mukaan presidentin omat tviitit hänen ja Boltonin välisistä keskusteluista voivat heikentää tätä vaatimusta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja