Trumpille sataa uusia syytteitä, mutta kannatus ei horju – Risto E. J. Penttilä: "Mistä savuava ase löytyy"

Trumpille sataa syytteitä – näin Risto E. J. Penttilä arvioi ex-presidentin tilannetta 3:03
Trumpille sataa syytteitä – näin Risto E. J. Penttilä arvioi ex-presidentin tilannetta

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on asetettu syytteeseen hänen pyrkimyksistään kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos. Syytteet vain lisäävät Trumpin kannatusta, sanoo Risto E. J. Penttilä Huomenta Suomessa.

Uudestaan presidentiksi pyrkivä Donald Trump sai kaikkiaan neljä syytettä. Häntä syytetään muun muassa juonimisesta Yhdysvaltain pettämiseksi. Lisäksi häntä syytetään juonimisesta virallisen menettelyn estämiseksi, jolla viitataan Trumpin kannattajien kongressitalon hyökkäykseen vuonna 2021.

MTV Uutisten kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä sanoo, että Trumpiin kohdistuvat syytteet käyvät yhä vaikeammiksi.

– Nämä ovat toiset liittovaltiotason syytteet. Ensimmäiset olivat salaisten asiakirjojen huonosta pidosta. Aiemmin on ollut myös vaalirahoitussyytteitä. Tämä [tuoreimmat syytteet] on kaikkein suurin, kun puhutaan siitä, että vaalitulokseen on yritetty vaikuttaa. 

– Kysymys on vakavasta ja vaikeasta asiasta. Mistä savuava ase löytyy, on iso kysymys, Penttilä kiteyttää.

Ei hetkauta kannattajia

Penttilä uskoo, että syytteet vain pönkittävät Trumpin kannatusta republikaanien keskuudessa. Penttilän mukaan syytteiden tiimoilta ei ehditä antaa tuomioita ennen vaaleja.

– Republikaanien puolella sanotaan, että demokraatit käyttävät oikeusministeriötä poliittisena aseena. 

– Demokraateissa puolestaan sanotaan, että kysymys on koko demokraattisen järjestelmän puolustamisesta eikä vaaleihin voida mennä, jos tällaisia asioita ei olla käsitelty.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Trumpia syytetään pyrkimyksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos 1:00
Trumpia syytetään pyrkimyksistä kumota vuoden 2020 presidentinvaalien tulos.

Penttilä sanoo, että tämänhetkisten asetelmien perusteella ensi vuoden vaaleissa nähdään vastakkain todennäköisimmin jälleen Trump ja istuva presidentti Joe Biden.

– Kukaan ei tiedä, miten tässä käy, koska on niin paljon epävarmuuksia ja liikkuvia osia. Voi olla, että matkan varrella republikaaneista nousisi uusi ehdokas, mutta mitä tahansa voi tapahtua. 

– Tällä hetkellä vaikuttaa, että Trumpin asema puolueessa vahvistuu.

Yhdysvaltain oikeusministeriön erikoissyyttäjä Jack Smith luonnehti hyökkäystä kongressiin ennennäkemättömäksi hyökkäykseksi yhdysvaltalaista demokratiaa vastaan. 

Erikoissyyttäjän mukaan rähinöintiä lietsoivat syytetyn kertomat valheet, joiden tarkoituksena oli horjuttaa koko Yhdysvaltain hallinnon toiminnan perustuksia, vaalijärjestelmää sekä presidentinvaalin tuloksen vahvistamisprosessia.

Lue myös:

    Uusimmat