Trumpin kannattajilta hämmentävä reaktio sankarinsa syytteisiin – Risto E.J. Penttilä: "Tulee mieleen kultti"

Miksi Donald Trump nauttii suosiota syytteistä ja muusta loasta huolimatta? Risto E. J. Penttilä: "Tuee mieleen kultti" 3:56
Miksi Donald Trump nauttii suosiota syytteistä ja muusta loasta huolimatta?

Asiantuntijan mukaan Trump saa syytteistä lisäpuhtia presidenttikampanjaansa.

New Yorkissa käynnistyi maanantaina siviilioikeudenkäynti, jossa Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia syytetään hänen omaisuutensa liioittelusta. Trump on tavalliseen tapaansa kiistänyt syytteet ja syyttänyt oikeudenkäyntiä "huijaukseksi".

Kansainvälisen politiikan asiantuntijan Risto E.J. Penttilän mukaan kyse on vakavasta ilmiöstä, johon liittyy kaksi puolta.

– Ensimmäinen on tämä amerikkalaisen oikeusvaltion heikentäminen, jota Trump tekee koko ajan puheillaan. Toinen on tietysti tämä vaalikampanja. 

Trump saa syytteistä lisäpuhtia vaalikampanjaansa.

– Sen takia hänen kampanjansa on itseasiassa vain näiden syytteiden vastaanottaminen ja niistä puhuminen, Penttilä sanoo.

Kannattajien kannatus vain voimistuu

Trumpia vastaan nostetut syytteet eivät ole vähentäneet entisen presidentin kannatusta, saati saanut kannattajia perääntymään. Sen sijaan kannatuksesta on tullut entistä voimakkaampaa.

– Kyllä tässä tulee mieleen kultti ja uskonnollinen johtaja. Ihmiset liittävät omassa ajattelussaan voimakkaasti kaikki myönteiset asiat häneen ja kieltäytyvät näkemästä mitään muuta, Penttilä arvioi.

Penttilän mukaan suurempi kysymys on se, miten yhdysvaltalainen järjestelmä tuottaa tällaisia henkilöitä.

– Siihen ei kenelläkään ole hyvää vastausta, mutta tuntuu siltä, että politiikasta on tullut paitsi mutapainia, myös showpainia.

Yhdysvaltalaiset voivat siis katsoa politiikassa tapahtuvaa kamppailua kaukaa, mutta eivät ajattele sen koskevan heitä itseään tai suhtaudu siihen niin vakavasti kuin pitäisi.

Menettääkö Trump liikemiehen asemansa?

Trump on alun perin tullut tunnetuksi liikemiehenä.

Tällä hetkellä New Yorkissa käynnissä oleva siviilioikeudenkäynti saattaa olla tuhoisa Trumpin liiketoiminnalle. Hänen syytetään liioitelleen vuosien ajan omaisuutensa arvoa pankeille ja vakuuttajille saadakseen parempia lainoja ja vakuutuksia. 

Oikeudenkäynnissä selviää, millaisia seurauksia petoksesta voi koitua Trumpille ja hänen bisnesimperiumilleen.

Mikäli Trump ei menetä poliittista asemaansa, menettääkö hän liikemiehen asemansa?

– Näyttää siltä, että he joutuvat todennäköisesti maksamaan korvauksia. Voi olla, että hänen matkansa bisneksessä tulee olemaan vaikeata tämän jälkeen, jos häntä ei valita. Se saa hänet entistä enemmän panostamaan tähän presidentinvaaliin, Penttilä kertoo.

Penttilä ei pidä Trumpin uudelleenvalintaa presidentiksi mahdottomana.

– Kaiken tämän jälkeen, niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, on se mahdollista, Penttilä toteaa.

Trump pitää häntä vastaan nostettuja syytteitä ajojahtina – entinen oikeusministeri varoittaa Trumpin puheiden seurauksista 3:37
Trump pitää häntä vastaan nostettuja syytteitä ajojahtina – entinen oikeusministeri varoittaa Trumpin puheiden seurauksista.

Lue myös:

    Uusimmat