Trump usuttaa liittovaltion joukot seuraavaksi Chicagoon – jopa 200 sotilasasuista viranomaista marssitetaan taltuttamaan mielenosoituksia

0:59
Trump ilmoitti lähettävänsä liittovaltion joukkoja Chicagoon.

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on ilmoittanut lähettävänsä liittovaltion joukkoja muun muassa Chicagoon torjumaan väkivaltaa.

New York Timesin mukaan Chicagoon olisi lähdössä noin 200 sotilasasuista viranomaista.

Trump perustelee joukkojen lähettämistä lain ja järjestyksen retoriikalla, mutta hänen arvioidaan tähtäävän rasismia vastustavien mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Chicagon pormestari on jo aiemmin ilmoittanut vastustavansa liittovaltion joukkojen tuloa kaupunkiin. Chicago on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin kaupunki.

Trump ilmoitti joukkojen lähettämisestä Valkoisessa talossa tilaisuudessa, jonka yleisössä olivat myös maan oikeusministeri William Barr sekä liittovaltion poliisin FBI:n ja Kotimaan turvallisuusviraston DHS:n johtajat.

Joukkojen lähettäminen Chicagoon on osa Operaatio Legenda -nimellä kulkevaa kokonaisuutta. Edellä mainittujen noin 200 viranomaisen lisäksi operaation turvin on määrä lähettää noin 30 viranomaista New Mexicon osavaltiossa sijaitsevaan Albuquerquen kaupunkiin.

Operaatio alkoi aiemmin tässä kuussa Missourin Kansas Cityssä, jonne on lähetetty 200 liittovaltion viranomaista.

Ampumisten määrä on lisääntynyt

Ampumisten määrä on lisääntynyt joissain Yhdysvaltain kaupungeissa kesän aikana. Oikeusministeriön mukaan Chicagossa on ammuttu jo pelkästään edellisen viikonlopun aikana 60:tta ihmistä, joista 14 on kuollut.

Trump uhkaili joukkojen lähettämisellä jo maanantaina, jolloin hän suitsutti Oregonin Portlandiin lähetettyjen liittovaltion joukkojen työtä ja julisti lähettävänsä liittovaltion viranomaisia myös muihin "demokraattijohtoisiin" kaupunkeihin.

Joukkojen lähettämistä on perusteltu paitsi aiemmin mainitulla lain ja järjestyksen retoriikalla, myös tarpeella suojella liittovaltion rakennuksia ja omaisuutta.

Portlandissa liittovaltion joukkojen on muun muassa kerrottu ajavan tunnuksettomilla autoilla ja ottavan mielenosoittajia kiinni ilman selityksiä. Ainakin osa Portlandissa olevista liittovaltion viranomaisista on sonnustautunut sotilasasuihin.

Paikalliset viranomaiset ja päättäjät ovat vaatineet liittovaltion joukkoja poistumaan kaupungista. Kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf puolusteli tiistaina paikallista aikaa liittovaltion joukkojen toimia Portlandissa ja painotti, etteivät liittovaltion viranomaiset peräänny pyrkimyksissään.

Osavaltion päättäjät ovat rinnastaneet Portlandissa olevien joukkojen toimia sortohallintojen salaisten poliisien toimintaan.

Pormestarit: Perustuslain vastaista

Maanantaina Atlantan, Washingtonin, Seattlen, Chicagon, Portlandin ja Kansas Cityn pormestarit kertoivat kirjeessä Wolfille ja oikeusministeri Barrille, että kutsumattomien puolisotilaallisten joukkojen tulo kaupunkiin on perustuslain vastaista.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio taas kertoi tiistaina, että New York menisi vaikka oikeuteen estääkseen Trumpia lähettämästä liittovaltion joukkoja kaupunkiin. Jos Trump yrittäisi toteuttaa aikomuksensa, kyse olisi myös de Blasion mukaan laittomasta ja perustuslain vastaisesta toiminnasta, joka vain lisäisi ongelmia eikä parantaisi turvallisuutta.

Maanlaajuinen rasisminvastaisten mielenosoitusten aalto alkoi sen jälkeen, kun tummaihoinen mies George Floyd kuoli toukokuun lopulla Minneapolisissa pidätystilanteessa. Trump on pyrkinyt toistuvasti maalaamaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka pyrkii tuhoamaan koko maan.

Mielenosoituksissa on vaadittu myös muun muassa uudistuksia poliisilaitosten toimintaan ja rahoitukseen.Trump kertoi keskiviikkona, että hän haluaisi tehdä "lainvalvonnasta vahvempaa, ei heikompaa". Hänen mielestään rahoituksen leikkaamisen sijaan poliiseja pitäisi palkata lisää.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja