Kansalliskaartilaisia on saapunut Los Angelesiin suitsimaan mielenosoituksia

1:23imgPerjantaina alkaneissa levottomuuksissa mielenosoittajat ovat vastustaneet Trumpin hallinnon paperittomiin siirtolaisiin kohdistamia ratsioita ja kiinniottoja.
Julkaistu 08.06.2025 07:06(Päivitetty 08.06.2025 20:40)

MTV UUTISET – STT

Kansalliskaartilaisia on alkanut saapua Los Angelesiin presidentti Donald Trumpin määräyksestä. Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan sunnuntaina.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt 2 000 kansalliskaartin jäsentä vastaamaan Los Angelesin alueella kiihtyviin mielenilmauksiin, Valkoinen talo kertoo. Perjantaina alkaneissa mielenosoituksissa on vastustettu paperittomiin siirtolaisiin kohdistettuja ratsioita.

Uutiskanava CNN:n mukaan Los Angelesissa on noin 300 kaartilaista, jotka on sijoitettu kolmeen eri paikkaan Los Angelesissa.

Kansalliskaarti, Yhdysvallat, Los Angeles LEHTIKUVAKansalliskaartilaisia liittovaltion rakennuksen edessä Los Angelesissa sunnuntaina 8.6.

Liittovaltion viranomaiset ovat ottaneet Los Angelesissa yhteen mielenosoittajien kanssa viime päivinä ja käyttäneet heitä vastaan muun muassa kyynelkaasua.

– Trumpin hallinnolla on nollatoleranssi rikolliseen käyttäytymiseen ja väkivaltaan, erityisesti silloin, kun väkivalta kohdistuu lainvalvontaviranomaisiin, jotka yrittävät tehdä työtään, Valkoisen talon lehdistösihteeri Karoline Leavitt sanoi.

Puolustusministeri Pete Hegseth uhkasi sosiaalisessa mediassa julkaisemassaan viestissä, että myös lähistöllä olevat merijalkaväen sotilaat voidaan mobilisoida, jos "väkivalta jatkuu".

Kalifornian piirisyyttäjän mukaan kaartilaiset voisivat päästä paikalle vuorokauden sisällä. Sunnuntaina varhaisaamusta paikallista aikaa ei Los Angelesin alueella ollut tehty havaintoja kansalliskaartilaisista.

Yhteenotot mielenosoittajien ja viranomaisten välillä jatkuivat lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä. CNN uutisoi, että niissä loukkaantui kaksi apulaissheriffiä lauantaina. Heidät vietiin sairaalaan, mutta päästettiin lyhyen ajan päästä pois.

Kuvernööri: "Mielipuolista"

Kalifornian kuvernööri Gavin Newsom oli sanonut vastustavansa ratkaisua jo ennen kuin hallinto vahvisti lähettävänsä kansalliskaartin paikalle. Puolustusministerin uhkausta merijalkaväestä Newsom kutsui mielipuoliseksi.

Trump oli uhannut liittovaltion puuttuvan tilanteeseen, jos kuvernööri Newsom ja Los Angelesin pormestari Karen Bass eivät siihen kykene.

– Tämä siirto on tarkoituksella yllyttävä ja vain lisää jännitteitä, Newsom sanoi X:ssä.

Kuvernöörin mukaan toimelle ei ole paikallistasolla tarvetta.

Kansalliskaarti määrätään viranomaisten avuksi usein luonnonkatastrofien yhteydessä, kuten tehtiin esimerkiksi alkuvuodesta Los Angelesin maastopalojen jälkimainingeissa. Toisinaan kansalliskaartia on käytetty myös levottomuuksien hallinnassa, mutta näissä tapauksissa lähes aina paikallisten poliitikkojen suostumuksella.

Oikeustieteen professori Jessica Levinson arvioi uutistoimisto AFP:lle, että väliintulo vaikuttaa pitkälti symboliselta, koska laki rajoittaa asevoimien käyttöä kotimaan valvontatehtävissä. Ellei asiassa päätetä vedota kapinaan, kansalliskaarti pystyy lähinnä antamaan logistista ja henkilöstötukea.

Kansalliskaarti määrättiin Los Angelesiin myös vuonna 1992 Rodney Kingin pahoinpitelystä alkunsa saaneiden mellakoiden aikana.

Ratsiat herättäneet tiukkaa vastustusta

Mielenosoitukset alkoivat perjantaina sen jälkeen, kun naamioidut ja aseistetut maahanmuuttoviranomaiset olivat ottaneet kymmeniä ihmisiä kiinni ratsioissa eri puolilla Los Angelesia. Mielenosoitukset jatkuivat lauantaina. FBI:n varajohtajan mukaan perjantain yhteenottojen jälkeen oli tehty useita pidätyksiä.

Kuvernööri Newsom syytti lauantaina liittovaltion haluavan kärjistää tilannetta kaoottisilla ratsioillaan.

– Liittovaltio kylvää kaaosta, jotta sillä olisi tekosyy tilanteen kärjistymiseen. Yksikään sivistynyt maa ei toimi näin, Newsom sanoi.

Los Angelesin pormestari Bassin mukaan osa kaupungin asukkaista tunsi pelkoa maahanmuuttoviranomaisten toimien jälkeen.

Kalifornian osavaltiossa toteutettavat siirtolaisratsiat ovat osa Trumpin tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa. Trump on virkaan astumisensa jälkeen pyrkinyt lunastamaan lupauksiaan puuttua paperittomien siirtolaisten maahantuloon ja Yhdysvalloissa oleskeluun. Hän on kommenteissaan rinnastanut siirtolaisia hirviöihin ja eläimiin.

Uutista päivitetty 8.6. kello 19.45 tiedolla ensimmäisten kansalliskaartilaisten saapumisesta.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat