Poliisin käsiin kuolleen George Floydin perhe haastaa Minneapolisin kaupungin oikeuteen

0:50
Poliisin voimankäyttö tallentui valvontakameraan. Video ei herkille.

Poliisin käsiin kuolleen George Floydin perhe kertoi keskiviikkona haastavansa Floydin kuoleman vuoksi Minneapolisin kaupungin oikeuteen.

Kannetta käsittelevä asianajaja Benjamin Crump kertoi perheen jättäneen kanteen epäoikeudenmukaisesta kuolemasta Minneapolisissa sijaitsevaan tuomioistuimeen.

Floyd nousi raa'an pidätyskuolemansa jälkeen postuumisti laajalle levinneen rasismin vastaisen liikehdinnän symboliksi. Floyd kuoli toukokuun 25. päivänä, kun nyt erotettu poliisi Derek Chauvin piti polveaan hänen niskalla lähes yhdeksän minuutin ajan.

Crump kertoi keskiviikkona Minneapolisissa sijaitsevan käräjäoikeuden edessä, ettei Floydin niskalla ollut pelkästään Chauvinin polvi. Floydin tappanut polvi oli Crumpin mukaan koko Minneapolisin poliisilaitoksen polvi.

Floydin perhe ei kertonut, minkä suuruista korvausta he hakevat Floydin kuolemasta.

Siviilikanteella on kuitenkin mahdollisuus tuoda Floydin läheisille miljoonia dollareita, jos he pystyvät todistamaan, että Minneapolisin kaupungin menettelytavat ovat olleet syynä Chauvinin ja muiden tapaukseen liitettyjen poliisien käytökseen.

Vuoden 2019 toukokuussa Minneapolis määrättiin maksamaan 20 miljoonaa dollaria poliisin tappaman joogaopettajan perheelle.

"Kaupunki suhtautuu välinpitämättömästi pidätettyjen kohteluun"

Crump sanoi toimittajille, että Minneapolisin kaupunki on osoittanut historian saatossa välinpitämättömyyttä sitä kohtaan, miten pidätettyjä ja erityisesti pidätyksen kohteeksi joutuneita mustia kohdellaan.

Kaupungin toimintamallit vaativat Crumpin mukaan koulutusta ja kuria.

Paikalla olleet poliisit kertoivat ottaneensa 46-vuotiasta Floydia kiinni, koska hänen epäiltiin käyttäneen väärennettyä 20 dollarin seteliä kaupassa.

Tapauksesta levinnyt silminnäkijävideo järkytti Yhdysvalloissa ja ympäri maailman. Videolla Floyd muun muassa kertoi toistamiseen, ettei hän pysty hengittämään.

Floydin kuolemaa seurasivat laajat Black Lives Matter -mielenosoitukset ympäri maailman.

Floydia kuristusotteessa pitänyt Chauvin on saanut syytteet toisen ja kolmannen asteen murhasta. Syytteet vastaavat Suomen lainsäädännössä suunnilleen tappoa ja kuolemantuottamusta. Kolme muuta tilanteessa mukana ollutta poliisia on asetettu syytteeseen avunannosta.Muut kolme poliisia ovat vapaana takuita vastaan, mutta 44-vuotias Chauvin on tällä hetkellä korkean turvallisuusluokan vankilassa Minnesotassa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja