"Trump on voittanut, pidän sitä aika selvänä" – näin kommentoi Yhdysvaltain historian dosentti MTV:n suorassa lähetyksessä

8:01
Suomalaisdosentin kova arvio suorassa lähetyksessä: "Trump on voittanut, pidän sitä aika selvänä" – katso videolta, kuinka hän perustelee ennustettaan.

Donald Trump on voittanut Yhdysvaltain presidentinvaalit ja jatkaa toiselle virkakaudelle, toteaa Helsingin yliopiston Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila.

– Käytännössä katsottuna Trump on voittanut vaalit. Pidän sitä aika selvänä, Ruotsila toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Ruotsila huomauttaa, että Trumpin vastaehdokkaan Joe Bidenin tulisi saada lähes kaikki laskemattomat postiäänet Wisconsinissa, Michiganissa ja Pennsylvaniassa voittaakseen vaalit.

– Hänen pitäisi saada melkein kaikki postiäänet kaikissa kolmessa osavaltiossa. Se on aika epätodennäköistä.

Esimerkiksi Pennsylvaniassa on yhä laskematta yli miljoona postiääntä.

Trump itse julistautui jo voittajaksi puhuessaan kannattajilleen Valkoisessa talossa ja antoi ymmärtää, että vaaleissa tapahtui vilppiä hänen kampanjaansa vastaan.

Bidenin voitolle Pennsylvaniassa vain pieni mahdollisuus

Ruotsila arvioi, että on kuitenkin olemassa pieni teoreettinen mahdollisuus siihen, että Biden voittaisi Pennsylvaniassa, mutta pitää sitä epätodennäköisenä.

– Hyvin tasaisessa tilanteessa se menee korkeimman oikeuden käsittelyyn, koska Pennsylvaniassa on niin paljon ihanoikeita epäselvyyksiä postiäänestyksessä ja mahdollisuus vaalivilppiin.

Ruotsila huomauttaa, että Pennsylvaniassa hyväksytään postiääniä usean päivän ajan vaalipäivän jälkeen, vaikka postiäänissä ei olisi postileimaa.

– Eli ei pystytä millään todistamaan, milloin ne on lähetetty.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja