Mainos

Trump oli sijoittamassa miljoonia Leville – vaati Suomea maksamaan yksityiskoneensa polttoainerahat

Vastavalittu Yhdysvaltain presidentti, kiinteistöpohatta Donald Trump suunnitteli kymmenen vuotta sitten laajaa matkailukohdetta Leville. Trumpia Suomeen oli houkuttelemassa kaksikin bisnesporukkaa. Toista projektia markkinoitiin isostikin, toisesta tapauksesta kerrotaan julkisuudessa vasta nyt.

– Kovasti Trumpia tänne houkuteltiin, mutta kyllä siinä taisi käydä niin, että hänelle olisi pitänyt maksaa tänne Leville tulosta, kertoo Pentti Kestilä Hece Oy:stä. Kestilä oli aikanaan Levi-Torikeskuksen rakennuttajaorganisaation päällikkönä.

– Siinä kävi niin, että Trump olisi suostunut tulemaan jos olisimme maksaneet yksityiskoneen polttoaineet. Mies taisi olla Moskovassa käymässä silloin ja olisi voinut tehdä mutkan tänne. Polttoaineet olisivat maksaneet 30-40 000 euroa. Ei sitten tullut kauppoja, naurahtaa Kestilä MTV Uutisten haastattelussa.

Liian pienet piirit

Lapin kansa kertoo, että Trumpin yritys Trump Mortgage teki vuonna 2006 rahoituskierrosta, jonka tarkoituksena oli koota noin 33 miljoonan euron pääoma lomakohteen rakentamiseksi Kittilän Leville. Suunnitelmissa oli kaksi hotellia, safarikeskus ja 200-loma-asuntoa käsittävä kokonaisuus.

Trumpin suunnitelma ei koskaan toteutunut, mutta alueelle rakennettiin lopulta Levi Spirit -luksushuviloita. Trumpin nimi oli vielä vähän aikaa näissäkin suunnitelmissa, mutta tiettävästi sijoitukset Levi Spiritiin eivät koskaan toteutuneet. Alueen ostivat suomalaissijoittajat vuonna 2007.

46 huvilaa suunnitelmissa, 9 toteutui

Ensimmäiset viisi huvilaa valmistuivat keväällä 2008, ja suunnitelmissa oli tuolloin rakentaa Taalovaaraan vuoteen 2010 mennessä kaikkiaan 46 huvilaa sekä Ounasjoen rannalle 60 huonetta käsittävä hotelli, jolle jo etsittiin kansainvälistä operaattoria, taustoittaa Kittilälehti tänään. Neuvotteluja käytiin Four Seasons-, Kempinski- ja Hilton-hotelliketjujen kanssa. Kyse oli 100 - 120 miljoonan euron hankkeesta, jonka jatko kuitenkin pantiin jäihin keväällä 2009.

Taalovaaran luksuslomakohteita, joita on nyt yhdeksän, olivat rahoittamassa Teemu Selänne, Jussi Salonoja ja Hartwallin sukuun kuuuluva Mattias Therman.

Rakennuttajana toimi Ecu Group Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana vuonna 2008 toiminut Ilkka Kilpimaa vastasi Kittilälehdelle lyhyesti sähköpostitse, ettei hän tai hänen edustamansa GSP Group Oy ole ollut Levi Spiritissä mukana enää vuosiin. MTV Uutisille hän sanoo, ettei halua kommentoida tätä asiaa.

Kaikki Levi Spirit -huvilat ovat yksityisten ja yritysten omistuksessa. Vuokra-asiakkaista yli 70 prosenttia tulee ulkomailta. Aikanaan huhuttiin Madonnan ja Monacon ruhtinaan Albertinkin olleen kiinnostuneita kohteista. Markkinointityötä Euroopassa teki formulatähden ex-puoliso Erja Häkkinen

Vanajanlinna Group osti viisi vuotta sitten Levi Spirit Service Centerin, yhtiön, joka on huviloiden palveluja tuottava operaattori eli vastaa niiden markkinoinnista ja vuokrauksesta. Ilta-Sanomien haastattelema Vanajanlinna Groupin hallituksen puheenjohtaja Mika Walkamo kertoi, että esimerkiksi viime vuoden aikana neljä perhettä lensi Kittilään omilla suihkukoneillaan muun muassa Dubaista ja Yhdysvalloista.

Trumpin suurista suunnitelmista oltiin todella tohkeissaan kymmenisen vuotta sitten. Lapin Kansa kirjoitti pääkirjoituksessaan 20.9. 2006 hankkeesta näin:

 "Amerikkalaisen suursijoittajan Donald Trumpin kiinnostus Lappiin saattaa avata uuden luvun Lapin matkailun kehityksessä. Leville suunniteltu lomakokonaisuus tehdään amerikkalaisen vaatimustason mukaisesti ja se voi johtaa myös merentakaisten matkailijoiden löytöretkelle Lappiin."

Trump ei lähde mihinkään ilmaiseksi

– Meitä oli siis kaksikin porukkaa Trumpia Suomeen houkuttelemassa. Meillä oli kanavia Trumpin yhteistyökumppaneihin ja gryndereihin ja heidän kauttaan pääsimme juttusille. Yksi meistä oli ihan kasvokkain Trumpin kanssa neuvottelemassa. Mutta totuus on, että nämä kuviot pyörivät aivan liian pienessä mittakaavassa Trumpin sijoituksiin verrattuna. Hänen hankkeensa pitää olla sadoissa miljoonissa, kertoo Kestilä.

– Ei harmita tämän jutun kaatuminen, tuskin hän olisi koskaan Amerikasta katsottuna näin syrjäiseen paikkaan tullutkaan. Trumpin periaate oli, että mihinkään ei lähdetä ilmaiseksi.  

SOK voitti Trumpin

Pentti Kestilä pitää Trumpia todella kovana bisnesmiehenä.

– Hänen periaatteensa on, että jos Trumpin nimeä käyttää jossakin, pitää siitä maksaa. Se on vähän niin kuin Guggenheim. Ja kyllähän me todettiin jo heti alussa, että SOK:n logo myy paremmin kuin Trump täällä meillä Suomessa.

Luunkova bisnesmies

Yhteistyökuvioita Trumpin kanssa viritellyt Kestilä on sitä mieltä, että media ei välttämättä anna kokonaista kuvaa uudesta presidentistä.

– Mistä sen tietää, millainen mies oikeasti on. Mediassa usein kokonaisuus katoaa. Mutta sen tiedän, että kova bisnesmies Trump on.

Lähteet: Muun muassa Kittilälehti, Lapin Kansa ja Ilta-Sanomat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.