Kiinassa vietettyjen raskaiden yrittäjävuosien jälkeen Feng haaveili leppoisasta elämästä Australiassa – palasi kuitenkin Rovaniemelle, josta osti suojellun rakennuksen remontoidakseen sen designhotelliksi

Kiinalainen investoija luottaa Lapin lumoon 4:03

Rovaniemen Valtakadulla, vanhan kivitalon edustalla asennetaan vielä sisääntulo-oven katosta, valkoisessa villapaidassa rakennusmiesten joukossa puuhaava Feng Liu erottuu joukosta lähinnä vain ulkonäkönsä, ei puheen perusteella.

Rovaniemen uusimman designhotellin omistajan puheessa on vahva Lapin nuotti. Sisääntulo pitäisi saada kuntoon ennen avajaisia ja erityisesti ennen ensimmäisiä asiakkaita ensi viikolla.

– Ota kengät pois, saat tästä nämä hotellitossut, Feng opastaa hotellin käytävällä, joka on vielä täynnä rakennustarvikkeita, vuodevaatepinoja, aamutakkeja, rakennusmiesten työvälineitä.

11-vuotiaana Kiinasta Suomeen

Hän vakuuttaa, että hotelli on loppuviikon avajaisiin yhtä huonetta lukuun ottamatta täysin valmis, ja sekin valmistuu seuraavan viikon aikana, jolloin ensimmäisiä asiakkaita odotetaan.

– Tämä kivitalo on yksi niistä harvoista, jotka jäivät täällä pystyyn sodan loppuvaiheen jälkeen. Meillä oli ravintola vuosikaudet katutasossa, mutta kaksi ylempää kerrosta on ollut vuosikaudet vain varastoina ja toimistoina, melkoisessa vajaakäytössä.

– Ostin tämän talon muutama vuosi sitten ja pyysin arkkitehtia piirtämään toisesta ja kolmannesta kerroksesta pohjakuvan, koska mitään piirustuksia ei ollut olemassa. Siitä syntyi idea omasta hotellista – se on ollut haaveeni jo pitkään.

37-vuotias Feng Liu muutti Rovaniemelle vanhempiensa kanssa Kiinan Wuhanista ensimmäisen kerran 11-vuotiaana vuonna 1992. Vanhemmat perustivat Rovaniemelle kiinalaisravintolan ja perheen nuorimmainen aloitti viidentoista vuoden tutkimusmatkan Lapin pääkaupunkiin, kouluun ja luontoon.

Kontrasti reilun kymmenen miljoonan asukkaan Wuhanista 60 000 asukkaan Rovaniemeen oli melkoinen. Liu kuitenkin kotoutui – sai ystäviä ja rakastui Lappiin.

Kiinan rankka ravintolabisnes

Koulujen jälkeen oli kuitenkin edessä oman uran ja tulevaisuuden rakentaminen, Liu lähti takaisin Kiinaan vuonna 2007 hakemaan lisää kokemusta ravintolabisneksestä.

Entisessä kotikaupungissaan Wuhanissa hän perusti silloisen yhtiökumppaninsa kanssa menestyvän, 80 henkeä työllistäneen fine dining -ravintolan.

Skandinaavishenkisen ravintolan vuosia jatkunut suosio asiakkaiden keskuudessa poiki myös useita ostotarjouksia ja yhtenä päivänä Feng Liu saattoi todeta länsimaisellakin mittatikullakin arvioituna olevansa taloudellisesti riippumaton.

Hän perusti Wuhaniin vielä toisen, pienemmän ravintolan ja myi senkin muutaman menestyksekkään vuoden jälkeen.

– Tämä peruskorjaus on ollut kova ja haastava työ, mutta ravintolabisneksen pyörittäminen Wuhanissa oli kyllä elämäni rankin projekti, työtä liki vuorotta 365 päivää vuodessa.

– Kun se oli ohi, haaveilin viettäväni leppoisaa elämää Australian auringon alla. Se oli haave jo kouluaikana Rovaniemen talven pimeydessä. Silloin vaihto-oppilasvuosi ei toteutunut, eikä se muutto Australiaan toteutunut nytkään. Rakkaus Lappiin ja Rovaniemelle veti takaisin Suomeen.

Suojeltu rakennus muuttui hotelliksi

Rovaniemellä Feng osti SOK:lta vanhan suojellun kiinteistön kaupungin keskustasta. Katutason ravintola on nyt vuokrattu ulkopuoliselle.

– Tämä rakennus ja Rovaniemi ovat jollakin tavalla minun kohtaloni, ei siitä mihinkään pääse. Tykkään Lapista ja Lapin luonnosta. Lapin luonto valikoitui myös hotellin sisustuksen teemoiksi.

Jokainen huone ja huoneisto on erilainen, lisäksi materiaali- ja sisustusratkaisuilla huoneisiin on haettu nimiensä mukaisia teemoja. Huoneiden nimistä löytyvät muun muassa revontuli, jää, hanki, kota, ruska, rakka ja köngäs.

Hotellin brändin ja konseptin Feng Liu suunnitteli yhdessä markkinointialalla toimivan lapsuudenystävänsä Rainer Gesellen kanssa.

Vanhan kiinteistön peruskorjaus on tehty nopeasti ja perusteellisesti, suojeltuun rakennukseen on silti saatu sijoitettua kaikki nykyajan mukavuudet. Feng Liu kehuu estotta rovaniemeläisiä saneerausyrityksiä ja arkkitehtejä – sekä yllätys kyllä, myös Rovaniemen kaupunkia ja sen rakennusviranomaisia

– Kaikki on sujunut todella hyvin ja ongelmitta. Ja katso mitä työn jälkeä, et löydä mistään pienintäkään virhettä. Ja nämä ratkaisut, joita arkkitehdit tekivät esimerkiksi suihkuhuoneiden, ammeiden ja saunojen kanssa ovat uskomattomia. Olemme panostaneet laadukkaisiin materiaaleihin.

Feng Liu kertoo itse tuoneensa projektiin ideoita valaistuksesta. Niitä hän on kerännyt matkoiltaan maailmalla pienistä ja suurista designhotelleista.

– Minulle valaistus on tosi tärkeää. Ja se pitää olla helposti säädettävissä ja vaihdettavissa erilaisiin tunnelmiin. Olemme miettineet ja testanneet näitä ratkaisuja tosi perusteellisesti. Nyt olen tyytyväinen.

Haawetta ja sen yksilöllisiä huoneita on suunniteltu myös milleniaali-sukupolven nuoria matkustajia ajatellen "instagram-ystävälliseksi". Feng Liu uskoo, että sosiaalisessa mediassa leviävät kuvat ovat yksi tärkeimmistä markkinointikanavista. 

Vahva uskon Lapin matkailun kasvuun

Tuore hotellinomistaja uskoo myös Lapin matkailun kasvavan lähivuosina nykyiseen tahtiin. Designhotellin huoneistot menevät noin 300 euron vuorokausihinnasta huolimatta Feng Liun mukaan sesonkiaikana aivan varmasti kaupaksi ja hän uskoo saavansa taloon asiakkaita myös sesongin ulkopuolella niin kotimaasta kuin maailmalta.

– Tämä on niin eksklusiivinen ja erilainen designhotelli, että uskon monien matkustavan Rovaniemelle vain kokeakseen tämän elämyksen. Uskallan sanoa, ettei edes Helsingistä löydy yhtä hienoja huoneita. Ja Lapin lumo on aidosti täällä läsnä.

Lapin matkailussa on Feng Liun mukaan nyt hyvä kasvunäkymä ja hän uskoo kasvun jatkuvan nykyisellä vauhdilla ainakin viidestä seitsemään vuoteen.

Liun mukaan kasvua tulee erityisesti hänen entisestä kotimaastaan, koska kiinalaiset ovat nyt jo kokeneet rantalomat ja maailman shoppailukaupungit, skandinaavisuus on nyt selvässä nousussa, erityisesti luonto, talvi ja revontulet.

–  Ja joulupukki, me olemme vähän lapsellisia, vaikka emme samalla tavalla joulua vietäkään kuin täällä Suomessa. 

Lue myös:

    Uusimmat