Trump hehkutti saamiaan kokeellisia lääkkeitä ja aikoo edistää niiden pikaista käyttöönottoa – presidentillä yhteyksiä lääkefirmaan

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti keskiviikkona paikallista aikaa puheen, jossa hän hehkutti vointiaan ja saamaansa kokeellista Renegeron-yhtiön lääkecocktailia. Tämä on ollut hyvää mainosta lääkeyhtiölle, jolla on myös kytköksiä presidenttiin.

Sairaalassa ollessaan Trumpia hoidettiin Regeneron-yhtiön REGN-COV2-nimisellä "vasta-ainecocktaililla", jota ei ole vielä hyväksytty virallisesti koronan hoitoon, eikä sen turvallisuutta tai tehoa ole todistettu. Sitä on testattu alle 1 000 testipotilaan tutkimuksissa.

Keskiviikkona julkaisemassaan videossa Trump sanoi Regeneronin lääkkeen olleen ”luultavasti ratkaiseva tekijä” hänen vointinsa parantumisessa.

– He antoivat minulle Regeneronia, ja se oli uskomatonta. Tunsin oloni heti hyväksi, Trump sanoi.

Presidentin mukaan Regeneronin REGN-COV2:ta ja samankaltaista lääkettä Eli Lilly -yhtiöltä yritetään saada poikkeustilanteen nojalla nopeasti käyttöön Yhdysvalloissa.

– Olemme valtuuttaneet sen. Minä olen valtuuttanut sen, presidentti totesi.

– Haluan saada ne sairaaloihin, joissa ihmiset voivat huonosti. Se on minulle tärkeämpää kuin rokote.

Trumpin mukaan lääkkeet olisivat potilaille ilmaisia.

Trumpin hoitotiimi kertoi viime perjantaina presidentin saavan kyseistä lääkettä. Kun maanantaina hänen kerrottiin poistuvan sairaalasta, yhtiön osakkeet lähtivät lähes 10 prosentin nousuun, kertoo Business Insider.

Trump omisti aiemmin yhtiön osakkeita

CNN:n mukaan Regeneron-yhtiön toimitusjohtaja, miljardööri Leonard S. Schleifer on kuulunut Trumpin golfklubiin Westchesterissä.

Yhtiö sai heinäkuussa 450 miljoonan rahoituksen valtiolta osana presidentin ohjelmaa, jonka tarkoituksena on tukea rokotetta ja muita hoitoja koronaan.

Trump on myös itse vielä vähän aikaa sitten omistanut osakkeita Regeneronista. Samoin presidentillä oli osakkeita remdesivir-lääkettä valmistavasta Gilead Sciences -yhtiöstä. Trumpia hoidettiin myös remdesiviirillä, jota ei myöskään ole vielä virallisesti hyväksytty koronan hoitoon.

Molemmat osakkeet olivat Trumpin Yhdysvaltojen hallinnon eettiselle toimikunnalle toimitetuissa asiakirjoissa vuonna 2017, mutta eivät enää uusimmassa listauksessa vuonna 2020.

Regeneron kommentoi, että toimitusjohtaja ja Trump asuivat vuosia samalla Westchesterin alueella, mutta eivät olleet läheisissä tekemisissä kuin vasta tänä vuonna koronaepidemian vuoksi.

Toimitusjohtaja Scheifer on aikaisemmin rahoittanut demokraattien ehdokkaita vuoden 2016 ja 2018 vaaleissa.

Lääkettä pidetään lupaavana

Yhtiö on yksi monista lääkeyhtiöistä, joiden liikevaihto on kasvanut kuluneena vuonna, kun koronavirukseen ja sen aiheuttamaan covid-19-tautiin on etsitty kiivaasti lääkettä ja rokotetta.

Regeneronin vasta-ainecocktailin on tarkoitus tehostaa potilaan vastustuskykyä. Lääkettä on kokeiltu myös Iso-Britanniassa.

Oxfordin yliopiston professori Peter Horby on sanonut BBC:n radio-ohjelmassa, että pitää lääkettä erittäin lupaavana.  

Myös suomalainen epidemiologian dosentti Kari Tikkinen kuvaili MTV:n Viiden jälkeen ohjelmassa REGN-COV2:ta sinänsä hyvin lupaavaksi, mutta hänen mukaansa siitä ei ole vielä riittävästi tietoa, jotta sitä kannattaisi käyttää tutkimusten ulkopuolella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja